Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Världssämst på jämställdhet – fick Sveriges röst i FN-organ

Jemen, som rankas som det värsta landet i världen när det gäller jämställdhet, får en post som vice ordförande för FN:s kvinnoorgans byrå. Ett av länderna som röstade ja var Sverige. – Som att låta en pyroman bli brandchef, menar kritiker. – Diskussion om jämställdhet behövs med alla världens länder, menar svenska regeringen.

Nyheter · Publicerad 10:07, 14 jan 2019

Att vara en förkämpe för kvinnor och flickor är målet för FN:s jämställdhetsorganisation UN Women. Organisationen arbetar bland annat för att avskaffa våld och diskriminering mot kvinnor och flickor, och att kvinnors politiska egenmakt ska stärkas.

Nu har organisationens styrelse röstat för att Jemen ska inneha en av organbyråns fyra viceordförandeposter under 2019.

Enligt World Economic Forum:s jämställdhetsrapport The Global Gender Gap Report för 2018 är Jemen det land i världen som är allra sämst på jämställdhet. Landet hamnar på plats 149 av 149. De områden som rapporten bygger på är kvinnors möjlighet till ekonomisk delaktighet, utbildning, god hälsa och politiskt engagemang.  

– Att välja Jemen till att skydda kvinnors rättigheter är som att utse en pyroman till stadens brandchef, säger Hillel Neuer, vd för människorättsorganisationen UN Watch i ett uttalande.

I pressmeddelandet vädjar Hillel Neuer till FN:s generalsekreterare, António Guterres, och FN:s människorättschef, Michelle Bachelet, om att ta avstånd från beslutet eftersom det ”sänder ett fullständigt felaktigt budskap från organisationen som ska skydda kvinnor från diskriminering”.

– Hur kan FN välja Jemen, ett land som accepterar kvinnlig omskärelse, förvägrar kvinnor vård om de inte har tillstånd från en manlig släkting och räknar en kvinnas vittnesbörd som värt hälften av en mans? frågar sig Hillel Neuer.

– Valet av Jemen som viceordförande för UN Women är en förolämpning mot aktivister för kvinnors rättigheter runt om i världen som kämpar mot den förföljelse som exemplifieras av Jemens kvinnofientliga lagar, säger han vidare.

Ett av styrelsens medlemsländer som röstade ja till Jemen är Sverige.

– Valet gällde inte UN Womens styrelse utan byrån, skriver Utrikesdepartementets pressavdelning till Världen idag.

– Byrån väljs av UN Womens styrelse i början av varje år och består av en ordförande och fyra vice-ordföranden, som bland annat förbereder och organiserar UN Womens styrelsemöten. Byrån måste hålla styrelsen informerad om sin verksamhet och har inte mandat att fatta beslut om betydande frågor.

De påpekar vidare att kandidaterna utses av olika regionala grupper för att alla regioner ska bli representerade och att det är brukligt att styrelsen accepterar regionernas förslag.

Varför röstade Sverige ja?

– Förslaget var inte föremål för regelrätt omröstning utan antogs som brukligt genom acklamation, det vill säga att alla länder, inklusive Sveriges likasinnade, ställde sig bakom det. Jemen var det land som den regionala gruppen för Asien- och Stillahavsländerna enats om att nominera till sin representant i byrån.

Hur ser ni på att Jemen rankas som sämst i världen på jämställdhet? Tycker ni, i ljuset av detta, att Jemen är rätt land för att inneha denna post?

– Regeringen menar att diskussioner om jämställdhet och kvinnors situation behövs med alla världens länder oavsett deras nuvarande situation, det innebär även att de ska inkluderas i olika FN-organ. FN som sådant är ett samarbete mellan alla dess medlemsländer, även om åsikter i olika frågor mellan länder går isär. 

Marwan Ali Noman, som är den jemenitiska politiker som kommer inneha posten, gläds över beslutet.

”Glad att bli vald till viceordförande för UN Women”, skriver han på Twitter.

Jemen är inte bara kritiserat för sin brist på jämställdhet. Landets regim har sedan 2015, genom stöd från en Saudiledd koalition, bombat sin egen befolkning i sitt krig mot Huthirebellerna. Kriget har lett till en humanitär kris som hotar miljontals människors liv.

I december hölls fredssamtal mellan parterna i Sverige, där man kom överens om eldupphör i strategiskt viktiga al-Hudaydah, men efter det har det kommit uppgifter om att vapenvilan brutits.

Att välja Jemen till att skydda kvinnors rättigheter är som att utse en pyroman till stadens brandchef.

Om du frågar mig vill jag inte alls tillbaka till det gamla vanliga.

Ledarkrönika I mitten på mars, precis innan mycket stängdes ner i vårt samhälle, var jag och min fru och... torsdag 24/9 00:00

Aron Flams advokat: Handlar om yttrandefrihet

Upphovsrätt. Komikern Aron Flam och Beredskapsmuseet möttes under torsdagen i Stockholm tingsrätt för att göra... fredag 25/9 19:00

Coronakrisen drev Europas största bordell i konkurs

Tyskland. För att stoppa smittan förbjöds prostitution tillfälligt i hela Tyskland den 16 mars. Nu upphävs... fredag 25/9 16:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...