Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Shimon Peres blev 93 år. Foto: Dan Balilty / AP / TT

Världen tar farväl av Shimon Peres

​Israels tidigare president Shimon Peres har avlidit 93 år gammal, bekräftar hans läkare för AFP. Många världsledare – däribland USA:s president Barack Obama – uttrycker sin sorg efter dödsbeskedet.

Nyheter · Publicerad 10:00, 28 sep 2016

– Med stor sorg tar vi i dag farväl av vår älskade far, Israels nionde president, säger Shimon Peres son Chemi vid en presskonferens på sjukhuset där Peres vårdades och somnade in, rapporterar The Guardian.

– Det var ett privilegium att tillhöra hans familj, men i dag känner vi att hela Israels nation och världssamfundet delar förlusten. Vi delar smärtan tillsammans, säger sonen, enligt The Guardian.

93-åringens svärson Rafi Walden, som även är hans läkare, säger att Peres dog utan att lida, enligt AFP.

Shimon Peres avled vid tretiden på natten lokal tid, i staden Ramat Gan, strax öster om Tel Aviv. Han vårdades på sjukhuset sedan han drabbats av en stroke för två veckor sedan. Han låg nedsövd och andades med hjälp av respirator den sista tiden.

Kondoleanserna strömmade in efter beskedet om Peres död, bland annat från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu:

"Premiärminister Benjamin Netanyahu och hans hustru, Sara, uttrycker sin djupa sorg över bortgången av den tidigare presidenten Shimon Peres, som var älskad av nationen."

Netanyahu kommer senare att ge ett personligt uttalande, och det israeliska kabinettet kommer att sammankallas för en särskild sorgeceremoni.

Den israeliske oppositionsledaren för Arbetarpartiet, Isaac Herzog, hyllar också Peres.

"Han var en lärare, vän och stor ledare som alltid kommer att bli ihågkommen i Israels historia", säger Herzog. Han beskriver Peres som "en av de största ledarna Israel någonsin har haft."

Statsminister Stefan Löfven kommenterar Shimon Peres bortgång i ett skriftligt uttalande till TT:

"Med Shimon Peres bortgång förlorar Israel en legendarisk ledare och världen mister en kämpe för fred."

Även USA:s president Barack Obama hedrar minnet av Peres i ett uttalande.

"Jag kommer alltid att vara tacksam över att kunna kalla Shimon min vän (…) Shimon gav aldrig upp tanken på fred mellan israeler, palestinier och Israels grannar", skriver han.

USA:s tidigare president Bill Clinton beskriver Peres som ett geni med ett stort hjärta, som arbetade passionerat för fred och försoning i Mellanöstern.

– Jag glömmer aldrig hur glad han var för 23 år sedan när han undertecknade Osloavtalet på Vita husets gräsmatta, säger Clinton, enligt AFP.

Peres sågs som den siste i livet av politikerna som grundade Israel på 1940-talet. Han har varit såväl president som premiärminister och haft en rad andra ministerroller.

1994 tog Peres tillsammans med Yitzhak Rabin och Yasser Arafat, även de numera döda, emot Nobels fredspris.

Peres var även i januari inlagd på sjukhus, då på grund av en hjärtinfarkt.

Det finns ännu inga uppgifter om när begravningen kommer att äga rum.

Shimon Peres

• Shimon Peres var ledamot i knesset, Israels parlament, i 48 år, vilket är rekord.

• Han var minister i tolv israeliska regeringar. Den första ministertiteln var vice försvarsminister (1959-1965), den sista utrikesminister (2001-2002). Däremellan var han bland annat premiärminister (1984-1986, 1995-1996). 2007-2014 var Peres president.

• 1945 gifte sig Shimon Peres med Sonia Gellman. Hon avled vid 87 års ålder 2011. De fick tre barn, Zvia, Yoni och Chemi. Antalet barnbarn är uppe i åtta, och barnbarnsbarnen är hittills tre.

Källa: Israeliska presidentämbetet

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00