Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Världen idag-redaktör bokdebuterar

Anna Karlsson arbetar som redaktör på Världen idag. I mars släpps hennes debutroman ”Inte som du tror” på Sjöbergs förlag. Vi ringde upp henne för att ställa några frågor om boken.

Nyheter · Publicerad 18:00, 16 feb 2019

Vad handlar boken om?

– Om Miranda och Mirabelle som hamnar i samma klass när de börjar högstadiet och som inte alls kommer överens. Läsaren får följa de två tjejernas perspektiv växelvis och får en inblick i varför de gör som de gör. Det handlar om att inte döma människor, eftersom man inte vet vad som ligger bakom olika svårigheter. Mörka hemligheter avslöjas under läsningens gång.

– Miranda kommer från en troende familj och får en dagbok från 1830-talet av sin mormor. I den får hon möta en jämnårig tjej, som bor i en by där en läsarväckelse går fram. Läsarrörelsen träffades i hemmen och läste Bibeln. Miranda blir berörd av dagboksförfattarens sätt att använda sig av Bibeln, till tröst och vägledning i vardagen. Dagboken blir som en vän för Miranda i den stormiga situation hon har i sin klass. 

Hur kom du på idén till boken?

– Den kom till mig som en hel story. Jag såg karaktärerna och huvudintrigerna framför mig. Jag har jobbat som högstadielärare och som tonårsledare i kyrkan och såg behovet av kristen litteratur för de här åldrarna. Men boken kan läsas av alla, från elva år och uppåt.

Vad vill du med boken?

– Mitt hjärta klappar för att inspirera tonåringar i dag att läsa Bibeln och få en egen relation med Jesus. Min dröm är att få vara med och väcka en ny läsarrörelse till liv. Ett av syftena med boken är att åka runt och berätta om den för tonåringar i olika sammanhang. 

Blir det fler böcker framöver?

– Jag hoppas på det. Jag har många historier i mitt huvud och håller redan på med del två. Tanken är att läsarna ska få följa tjejerna i flera böcker.

Du har två små barn och ett tredje på väg, hur har du hunnit med att skriva?

– Jag vet själv inte riktigt hur, men det har blivit ett andrum att sätta sig med datorn på kvällen. Det är jag, Jesus och den helige Ande som har fått ihop det här och det har varit en fantastisk glädje under hela processen.

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...