Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Världen idag på plats när kungaparet besökte Blekinge

Som ett led i kungens 50-årsjubileum på tronen besöker kungaparet i år samtliga residensstäder. Världen idag var med under besöket i Karlskrona.

– Drottningen och jag sätter stort värde på resorna, sade kung Carl XVI Gustaf.

Nyheter · Publicerad 16:00, 25 apr 2023

Vistelsen i Karlskrona inleddes på Blekinge museum där kungaparet fick beskåda fotoutställningen ”50 år på tronen – genom blekingarnas ögon”. Elever från Saltöskolan fick visa sin konst för kungaparet samt höra kungen berätta om hur han under sin skoltid tillverkade en Sverigekarta med hjälp av lera.

Utanför museet satte sig kunga­paret i baksätet på en Cadillac av årsmodell 1957. Bilen finns till vardags på Karlskrona bilmuseum, men har en gång i tiden ägts av kungens farfar Gustaf VI Adolf. När den korta bilfärden var över planterade kungen en ek i Amiralitetsparken, inte långt från Örlogsbasen.

Efter insatsen med spade promenerade kungaparet upp till Stortorget och vinkade till tusentals människor som samlats. I Fredrikskyrkan hölls en samling som bland annat innehöll orgelmusik, tal av kungen och sång av olika artister från Blekinge.

– Det har gått 50 år sedan jag efterträdde min farfar som Sveriges kung. Det har varit fantastiska år. Spännande, lärorika och fyllda av glädjeämnen, men också svåra händelser.

Carl XVI Gustaf delade även med sig av några minnen från tidigare besök i Blekinge.

– Vårt första gemensamma besök i Blekinge var redan 1976. Om jag minns rätt var det bara tre dagar efter vår förlovning, det är ett kärt minne, berättade kungen.

Bland åhörarna i kyrkan fanns ett gäng uniformsklädda militärer, vilket framkallade fler minnen hos kungen.

– Jag minns min tid vid Örlogsbasen här, som kadett.

Besöket i Karlskrona var det sjätte av totalt 21 residensstadsbesök som ska avverkas innan 15 september, dagen då det gått exakt 50 år sedan kungen tillträdde sitt ämbete.

– Drottningen och jag sätter stort värde på resorna, att få möta människor och se hur de olika samhällena har förändrats under årens tid, sade kungen.

Det har varit fantastiska år.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10