Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Crister Renkel är tillförordnad vd för Världen idag. Foto: Mårten Gudmundhs

Världen idag drar i gång insamling

Arbetet med att vända Världen idags ekonomiska kris går vidare. Från årskiftet blir chefredaktören Lukas Berggren blir vd för bolaget.

Nyheter · Publicerad 05:30, 18 nov 2011

Under ett par års tid har Världen idag AB, som ger ut tidningen Världen idag, dragits med stora ekonomiska bekymmer. I februari i år upprättades en kontrollbalansräkning för företaget, då mer än halva aktiekapitalet var förbrukat, och under våren och sommaren genomfördes en nyemission. Resulterat blev ett rejält tillskott till bolagets kapital, men räckte ändå inte hela vägen.
Nu går bolagets styrelse ut med en vädjan till tidningens abonnenter om extra ekonomiskt stöd.
I ett brev som går ut i dagarna, och som undertecknats av ordförande Ulf Ekman och vice ordförande Sverre Larsson, är tongångarna allvarliga. Inför nästa år har en budget lagts med ett planerat nollresultat, något som man också anser som realistiskt. Samtidigt varnar man för att tidningen riskerar en nedläggning om kapitalet inte stärks.

Crister Renkel är tillförordnad vd för Världen idag AB och han förklarar läget:
– Arbetet med att omforma tidningen har pågått hela året. Det har gått framåt men har varit påfrestande på många sätt. Det har också varit förenat med stora kostnader. Intäkterna är inte heller vad vi hoppats på och därför har också förlusterna blivit större än vad som tidigare förutsetts.
– Vi anpassar kostymen till den verkliga intäkten genom en rad åtgärder som redan är under genomförande. Det innebär att tidningen kommer att drivas med väsentligt lägre kostnader under nästa år.
Han berättar att man kommer att skära på alla avdelningar, såväl på red-aktionen som på marknadsavdelningen och bland ledningspersonal.

Vad kommer det att innebära i praktiken för läsarna?
– Vi räknar med att vi ska kunna upprätthålla kvalitetsnivån på tidningen men med mindre resurser. Förändringar och kostnadsanpassningar kommer att fortsätta ända tills vi inte längre går med förlust, säger Crister Renkel.
Han lägger till att det är bråttom och betonar behovet av stöd från läsarnas sida. Aktiebolagslagen kräver en speciell hantering av den här frågan och därför börjar tiden vara knapp för tidningen.
– Det brev som går ut i dagarna är väldigt tydligt formulerat. Den 30 november måste vi veta om vi har det stöd vi behöver för att vi ska slippa stå inför en situation där vi måste lägga ner verksamheten, säger Renkel.
– På kort tid behöver vi få in 2,5 miljoner kronor för att säkra verksamheten, säger han.

Lukas Berggren, tidningens chefredaktör och från årsskiftet även vd för bolaget, betonar vikten av tydliga kristna mediaröster i en tid då sekulariseringen inte ens skonar kyrkan själv.
– Jag ser optimistiskt på framtiden. Vi ser ett stort intresse i kristenheten för tidningen och det visar att det finns ett väldigt behov av en tydlig kristen medieröst, som står upp för det som är kristen tro och det som är kristna värderingar, säger Lukas Berggren.

Samtidigt som tidningen just nu har stora behov som behöver mötas snabbt, tror Berggren att det finns många av tidningens läsare som ser behovet och är villiga att hjälpa till.
Det är inte bara på det organisatoriska planet som förändringar sker på Världen idag. En omfattande omarbetning av tidningens innehåll har pågått sedan före sommaren, som har sin utgångspunkt i tre punkter.
– Vi stärker opinionsbildningen med fler skribenter. Det andra är att vi lyfter in mer av kristen folkbildning. 
– Vi vill inte bara presentera det som sker utan också visa på en väg framåt, säger Lukas Berggren och menar att tidningen vill vara med och sätta riktningen när det gäller viktiga teologiska frågor och där den kristna tron utmanas.
– Till sist lyfter vi också fram vittnesbördet mer. Vi vill låta människor berätta vad Gud gör i deras liv och det skapar ett övernaturligt inslag i tidningen och möter mycket god respons.

Lukas Berggren leker med tanken att Världen idag inte fanns och konstaterar att då skulle människor uppleva att något saknades.
– Jag tror att vi fyller ett behov som ingen annan gör, säger Lukas Berggren.

SAMUEL BJÖRK
samuel.bjork@varldenidag.se 

Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt

Ledare Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten. Som efter Uppdrag gransknings program... tisdag 17/5 00:10

Sömnbrist kan påverka hur man uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt, och ett neutralt kan uppfattas som mindre... tisdag 17/5 04:30

Stakset möter unga i Clara kyrka

Ungdomsmöte. UMU bjuder in till ekumeniskt ungdomsmöte i S:ta Clara kyrka i Stockholm onsdagen den 18 maj.... måndag 16/5 20:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Stegrande rysk ilska över svensk-finskt Natobesked

Nato. Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett ”allvarligt misstag”, säger Rysslands vice... måndag 16/5 15:50

Mest lästa just nu

    Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

    Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
    Följ Världen idag i sociala medier