Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Varför mörkade Centerpartiet sexuella övergrepp?

Det är en skam för Sverige. Det säger teologen Stefan Gustavsson i Veckans nyheter apropå misstankarna om att personer som var anställda av Ericsson betalade mutor till Islamiska staten. I programmet diskuteras även oegentligheterna i Centerpartiet, Päivi Räsänen-domen i Finland och tre snackisar från veckan som gått.

Nyheter · Publicerad 16:21, 1 apr 2022

I veckan kom beskedet att Ericssons ägare inte ger företagets ledning ansvarsfrihet från den misstänkta muthärvan i Irak. Det hela handlar om att personer som varit anställda av Ericsson tros ha betalat mutor till Islamiska staten för att kunna verka i landet. I det senaste avsnittet av Veckans nyheter är den gästande kommentatorn Stefan Gustavsson starkt kritisk till det som verkar ha skett.

– Det är en skam för Sverige, säger han.

Han är även kritisk till att styrelsen och vd:n får förtroende att fortsätta leda företaget.

– Om styrelsen inte får ansvarsfrihet borde de avgå, säger han.

Ett annat ämne som tas upp i Veckans nyheter är att den finska politikern Päivi Räsänen frias från hets mot folkgrupp för uttalanden som hon gjort om homosexualitet. Här menar Stefan Gustavsson att det är en seger för yttrandefriheten.

– Det är oerhört viktigt för en demokrati att ramarna för vad man har rätt att säga offentligt är väldigt, väldigt vida, säger han.

Ytterligare ett ämne som tas upp i programmet är arbetsmiljön på Centerpartiets kansli. I veckan har Aftonbladet avslöjat att 15 medarbetare har lämnat sin tjänst hos partiet och att anställda vittnar om dålig arbetsmiljö och toppstyrning, men också att partiet ”tvättat” en rapport om bland annat sexuella övergrepp som misstänks ha ägt rum i partiets miljö.
Stefan Gustavsson är kritisk till att vissa av övergreppen inte nämndes i rapporten.

– Här verkar det som om Centerpartiet har valt att skydda partiet, säger Gustavsson.

I slutet av programmet kommenterar Stefan Gustavsson tre korta snackisar från veckan: slaget på Oscarsgalan, Anders Tegnells påstådda toppjobb och Gudsvälsignelsen på M-mötet.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt vid 16-tiden. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Konfirmander önskar tydlig undervisning om kristen tro

Svenska kyrkan. Konfirmander önskar tydlig undervisning om Gud och Jesus. Inom Svenska kyrkan tolkar man detta som... söndag 28/5 19:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00