Veckans nyheter

Varför är svensk kultur marinerad i vänsterideologi?

Hur kommer det sig att S plötsligt har störst förtroende i frågan om lag och ordning? Varför är svensk kultur så vänster? Och ska Bibelns ord om ett tusenårsrike tolkas bokstavligt? Det är frågor som tas upp i det senaste avsnittet av Veckans nyheter.

I veckan kom en opinionsundersökning som visade att Socialdemokraterna har gått om Moderaterna och Sverigedemokraterna när det gäller förtroendet för politiken kring lag och ordning. I det senaste avsnittet av Veckans nyheter diskuterar Sven Almkvist och Sara Andersson fenomenet.

– Det förvånar mig, säger Sven Almkvist och menar att Socialdemokraterna själva varit med och skapat den oordning vi ser i Sverige i dag.

Han säger sig vara ännu mer förvånad över att Socialdemokraterna numera har störst förtroende när det gäller energifrågan.

– När man dansade pardans med Miljöpartiet så orsakade man ju väldigt mycket av den energikris som vi har varit i och är i.

Frågan som ställs är huruvida väljarna hade trott att problemen med kriminalitet och energibrist skulle lösas under ett år.

Det andra ämnet som tas upp i programmet är varför svensk kultur är så vänster. Programledaren Sara Andersson påpekar att det är ett vänsterliberalt perspektiv i allt från filmer och dramaserier till underhållningsprogram och teater.

– Allting handlar om en socialistisk dröm om en ny värld, säger Sven Almkvist och menar att de som har olika chefspositioner inom kulturen drivs av en ideologi.

De har, enligt Almkvist, nämligen medvetet sökt sig till yrken där de har chans att påverka tankeströmmarna i samhället.

– Man är missionerande i sin ideologi, säger han.

Det sista ämnet som tas upp i programmet är som vanligt teologisk och handlar den här gången om den bibliska framtidsbeskrivning som brukar kallas för tusenårsriket. Frågan som ställs är huruvida Bibelns ord om detta rike ska tolkas bokstavligt.

Sven Almkvist ger även ett boktips.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag runt klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Powered by Labrador CMS