Nyheter

Var forskningschef i Sovjet – vill se utredning av labbteorin

Forskningen vid Wuhans virologiska institut finansierades delvis av den amerikanska hälsomyndigheten NIH. Enligt en före detta chef för Sovjets biologiska vapenprogram borde både NIH och institutet sitta inne med information om virusets ursprung. Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Forskningen vid Wuhans virologiska institut finansierades delvis av den amerikanska hälsomyndigheten NIH. Enligt en före detta chef för Sovjets biologiska vapenprogram borde både NIH och institutet sitta inne med information om virusets ursprung. Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT

En tidigare forskningschef för Sovjetunionens biologiska vapenprogram är en i raden av personer som efterlyser en ny, oberoende utredning av virusets ursprung i Kina. I P1 morgon berättar han om sin långa erfarenhet av att mörklägga labbläckor i en totalitär stat.

Publicerad Uppdaterad

Om misstankarna hade riktats mot ett demokratiskt och öppet samhälle hade vi antagligen redan fått svar på vad som hände där.

Ken Alibek

Kraven på en ny, oberoende utredning av coronavirusets ursprung har ökat under den senaste tiden, bland annat uttryckte G7-ledarna nyligen att de vill se en sådan utredning.

En person som anser att en ny undersökning behövs är mikrobiologen Ken Alibek, tidigare forskningschef för Sovjetunionens biologiska vapenprogram under 1980-talet, rapporterar P1 Morgon.

Ken Alibek har erfarenhet av att mörklägga laboratorieläckor och när den kinesiska regimen inte ville ge WHO-delegationen i Wuhan tillgång till all data började han bli misstänksam.

Under Ken Alibeks tid som chef i Sovjet inträffade ett läckage av mjältbrandsbakterier från vapenprogrammets anläggning i staden Sverdlovsk, berättar han för Sveriges Radio. Några forskare hade glömt att byta ut ett trasigt filter – mjältbrandssporerna läckte ut i luften och man tror att ett hundratal närboende dog på grund av olyckan.

USA, som redan misstänkte att Sovjet sysslade med utveckling av biologiska vapen, begärde en rapport om händelseförloppet. Alibeks chef, en general, presenterade därför en sådan i Washington.

– Strategin var att påstå att en ko blivit infekterad av mjältbrandsbakterier, att några människor slaktat djuret och sålt köttet i en affär. De hittade till och med några personer att fängsla, säger Ken Alibek.

Amerikanerna verkar ha låtit sig övertygas, trots att det inte fanns några belägg för att de som dött smittats via maten.

Efter Sovjetunionens fall flydde Ken Alibek till USA och samarbetade där med det amerikanska försvarsdepartementet. Han har skrivit en bok om tiden som chef för det biologiska vapenprogrammet, där han beskriver flera andra labbolyckor som också mörklades. En gång blev han själv smittad av harpest, i samband med att undertrycket i ett säkerhetslaboratorium slutade fungera.

Forskningen vid Wuhans virologiska institut finansierades delvis av den amerikanska hälsomyndigheten NIH, som enligt Alibek borde sitta inne med mer information om virusets ursprung än vad den hittills gått ut med.

Men han tror inte att det coronavirus som förorsakat pandemin är något biologiskt vapen. Det finns enligt P1 Morgon inga bevis för att det kinesiska laboratoriet har någon koppling till landets militär och coronaviruset ska aldrig ha ansetts lämpligt för biologisk krigföring.

Däremot brukar Kina listas som ett av de länder som inte är helt öppna med sin forskning om biologiskt försvar, som regleras i Biovapenkonventionen.

– Virusets ursprung kan mycket väl finnas i djurvärlden, men den här pandemin har, precis som åren jag själv arbetade i Sovjet, tydligt illustrerat problemen med att bedriva riskfylld forskning i auktoritära stater med bristande transparens, säger Ken Alibek.

– Om misstankarna hade riktats mot ett demokratiskt och öppet samhälle hade vi antagligen redan fått svar på vad som hände där, fortsätter han.

Powered by Labrador CMS