Därför säger Herren Gud så: Se, jag har lagt en grundsten i Sion, en beprövad sten, en dyrbar hörnsten, en fast grundval. Den som tror på den behöver inte fly.
Jesaja 28:16

Världen idag

Var är Hjalmar Branting-politikerna i dagens (S)andlåda?

Huruvida svenska folket borde fått tycka till innan Sverige ansökte om medlemskap i Nato är en av frågorna som diskuteras i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Men även svenska ministrars verbala attacker i sociala medier diskuteras.

– Jag tycker att det är skamligt för Sverige, säger Sven Almkvist.

Nyheter · Publicerad 17:10, 20 maj 2022

Sveriges ansökan om Natomedlemskap är i fokus i den här veckans Veckans nyheter. Det som diskuteras är bland annat den snabba processen, och vad det innebär att Natolandet Turkiet inte vill välkomna Sverige utan vissa eftergifter.

– Det synliggör problematiken med det här, säger Sven Almkvist.

– Om vi släpper vår alliansfrihet ska alltså ett annat lands president ha åsikter på vår inrikespolitik?

Även frågan om huruvida svenska folket borde ha fått tycka till innan Sverige ansökte om medlemskap.

– Nu har ju halva befolkningen fått representanter som har bytt åsikt under resans lopp, säger han.

Det andra ämnet som diskuteras är Världen idags granskning av svenska ministrars verbala attacker på Twitter. Det handlar om justitie- och inrikesminister Morgan Johansson samt klimat- och miljöminister Annika Strandhäll som bland annat använder svordomar och kopplar ihop meningsmotståndare med nazism.

– Det här är ministrar vi talar om. De representerar inte bara sitt parti, de representerar Sverige. Det är sandlådenivå, säger Sven Almkvist.

Han menar att det är ”en skam för Sverige” frågar sig var dagens Hjalmar Branting-politiker är, som var landsfäder och ”tog hela riket i sitt ansvar”.

Det sista ämnet som diskuteras är som vanligt en teologisk fråga och handlar den här gången om de till synes märkliga syner som profeten Daniel fick.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt vid 16-tiden. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Franklin Graham i nytt tal: Be inte om ursäkt för evangeliet

Bibeltro. Vid ett tal i Florida varnade evangelisten Franklin Graham för att en storm mot kristna är på väg,... fredag 2/6 10:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10