Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Vänsterattack mot Forum för levande historia

Flera vänsterdebattörer gick i samband med Förintelsens minnesdag på onsdagen till storms mot Forum för levande historia. Orsaken? Att M-ledaren Ulf Kristersson, som öppnat för samarbete med SD i vissa frågor, fick lämna ett boktips om Förintelsen på myndighetens sajt.

Nyheter · Publicerad 17:00, 28 jan 2021

Forum för levande historia har låtit politiker från olika partier, däribland statsminister Stefan Löfven (S), berätta om läsvärda böcker som berör Förintelsen. Kristersson tipsade om Margit Silbersteins nyutkomna bok ”Förintelsens barn”.

I kommentarer på myndighetens Facebooksida där Kristerssons tips presenteras har dock flera ifrågasatt att han får medverka.

Orsaken är att M-ledaren öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna i frågor där man har samma syn. Kristersson kallas bland annat ”populist” och ”hycklare” i myndighetens kommentarsfält.

Bland högerdebattörer har det kontrats med att det främst är S-företrädare som varit drivande i spridandet av antisemitism i Sverige. Bland annat nämns SSU och Malmös tidigare starke man Ilmar Reepalu.

Nu varnar många för det allt råare debattklimatet och att använda Förintelsen som slagträ mot politiska motståndare.

”Lägesbild inför Förintelsens minnesdag: Socialdemokrater bedriver smutskastningskampanj mot Ulf Kristersson, och moderater svarar med att peka finger på SSU”, skriver till exempel Anna Simon-Karlsson, pressekreterare för C:s partiledare Annie Lööf, på Twitter.

”I kampen mot antisemitism behövs alla röster. Och de måste höras i dag. Ett samtalsklimat som extremiststämplar kristdemokrater och moderater försvagar den kamp mot antisemitism och rasism som så länge setts som en gemensam angelägenhet. Förintelsens minnesdag är för viktig för detta”, skriver Martin Tunström på Barometerns ledarsida.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Allt färre amerikaner är kyrkligt aktiva

USA. Antalet amerikaner som är medlemmar i någon kyrka, synagoga eller moské blir allt färre, enligt en... lördag 10/4 16:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier