Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Vanligt med abort bland elitidrottare

Den amerikanska löparen Allyson Felix fick tumme ner av sin storsponsor Nike när hon fick barn. I somras startade den uttalat kristna elitidrottaren en fond som ska hjälpa andra kvinnor att kombinera idrottskarriären med livet som mamma.

Nyheter · Publicerad 07:00, 13 sep 2021

Tillsammans med sin nya sponsor Athleta och stiftelsen Women’s Sports Foundation har Allyson Felix skapat fonden The Power of She Fund: Child Care Grants. Ur grundplåten på motsvarande 1,7 miljoner kronor delades stipendier ut till kvinnliga idrottare som måste ordna barnvakt för att tävla under sommarens OS.

Släggkastaren Gwen Berry, fäktaren Mariel Zagunis och paralympiern Lora Webster var bland de nio idrottare som fick vardera motsvarande 86 000 kronor för att täcka sina extrakostnader under OS, rapporterar Sportbibeln.

Själv blev 35-åriga Allyson Felix historisk när hon tog sin tionde medalj i OS-sammanhang i Toky i somras.

I ett uttalande i samband med att stipendiefonden bildades i somras berättade Allyson Felix att hennes kontrakt med Athleta gör det möjligt för henne att få träffa sin dotter när hon tävlar.

– Men inte alla har tillgång till det slags stödet från en partner eller sponsor. Dessa stipendier ska visa industrin att idrottsmammor behöver ett allomfattande stöd för att kunna fullfölja sina karriärer, sade hon enligt USA Today.

För två år sedan skrev Allyson Felix i New York Times om hur kvinnliga idrottare riskerade sänkta utbetalningar om de skulle bli gravida och välja att föda barn. I hennes eget fall ville Nike sänka utbetalningarna med 70 procent efter att Allyson Felix fött sin dotter Camryn, som är två år gammal nu.

Sedan dess har Nike ändrat sin policy.

Andra kvinnliga toppidrottare som Brianna McNeal och Sanya Richard-Ross har berättat om hur de känt sig pressade att göra abort för att kunna fortsätta att prestera på topp.

”Jag fattade ett beslut som krossade mig. Och ett som jag inte skulle läka från fort. Nu blev abort för alltid en del av mitt liv”, skriver Sanya Richard-Ross om sin egen erfarenhet i boken Chasing Grace.

Till Sports Illustrated sade hon 2017 att hon inte kände till någon annan kvinnlig löpare inom friidrotten som inte genomgått en abort.

När brittiska BBC gjorde en stor undersökning bland brittiska kvinnliga idrottare förra året framkom det att drygt fyra procent av de svarande gjort abort för att de upplevde att ett barn skulle stå i vägen för deras karriärer.

Det är betydligt högre än det genomsnittliga aborttalet bland kvinnor i England och Wales det senaste tio åren, som ligger på 1,7 per 100 kvinnor.

Idrottsmammor behöver ett allom-fattande stöd för att kunna fullfölja sina karriärer.

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00