Nyheter

Vändningen: Islamkritisk utställning tillåts i Borås

Skulptur av Sadaf Ahmadi föreställande en kvinnoskepnad i chador. Verket skulle ha ställts ut i Borås men har stoppats.
Skulptur av Sadaf Ahmadi föreställande en kvinnoskepnad i chador. Verket skulle ha ställts ut i Borås men har stoppats.

Delar av konstnären Sadaf Ahmadis utställning om slöjtvång som skulle visas i Borås stoppades, med hänvisning till koranbränningarna och att människor kan bli sårade. Nu rapporterar Borås Tidning att kommunen tvärvänt efter massiv nationell kritik.

Publicerad Uppdaterad

Planen var att Sadaf Ahmadis verk, som tidigare ställts ut i Frankrike, skulle visas i Borås kulturhus i september, i samband med årsdagen av att 22-åriga Mahsa Amini dog i Iran. Amini greps av moralpolisen i Iran 2022 och avled, vilket lett till stora protester i Iran och omvärlden.

Utställningen i Borås skulle ha haft två delar, en där varje verk kopplas till en kvinna som mördats av den iranska regimen. Den andra delen, som stoppades, består av kvinnoskepnader täckta av betong som ska föreställa en heltäckande slöja, skriver BT.

Men på fredagen tog det hela en ny vändning. Då öppnade konstmuseet i Borås för att visda utställningen i sin helhet, något konstnären ska vara öppen för, enligt tidningen. Det innebär dock att den visas först i oktober då utrymmet är upptaget just nu.

Sadaf Ahmadi fick tidigare i veckan beskedet att skulpturerna inte ställs ut med hänvisning till säkerhetsläget, koranbränningarna och att det finns risk att människor kan känna sig sårade.

Ahmadi, som lämnat Iran för att slippa regimens tvång och censur, reagerade starkt på detta.

– Det låter exakt likadant som i Iran. När konst blev censurerad i Iran var det just så de sa, att det skulle vara sårande för troende människor, säger hon till BT.

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet och lett till en nationell debatt där många varnar för censur och för att Sverige allt mer viker sig för islamisters krav.

– Jag känner mig oerhört upprörd. Det är en extrem undfallenhet och feghet från Kulturhusets sida, säger journalisten Sofie Löwenmark till tidningen.

– Konstnären vill ju förkroppsliga det kvinnoförtryck som hon är uppväxt med och som fortfarande är en realitet för alla kvinnor i Iran. Att censurera delar av utställningen för att det skulle kunna väcka anstöt, och för att det skulle kunna kränka någon, är häpnadsväckande, säger hon och menar att beslutet i sig är en kränkning av konstnären och de kvinnor i Iran som lever under förtryck.

I Borås planerade också exil-iranier en protest mot beslutet som kulturhuset fattat som man menar enbart gynnar regimen.

– När jag första gången läste om det trodde jag inte mina öron. Man trodde inte att sånt här kunde hända här i Sverige, säger initiativtagaren Omid Salehi till BT.

Huruvida denna protest nu blir av är oklart.

EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) har erbjudit Ahmadi att ställa ut sin konst i EU-parlamentet, något hon enligt TT tackat nej till.

Efter kritikstormen erbjöds konstnären initialt att ställa ut i en annan, mer avskild del av kulturhuset, något hon avfärdat.

– Att visa konsten i en källarlokal, en black box, det gav mig bara känslan att jag återigen blir censurerad och att jag placerar alla dessa kvinnor som statyer i en cell. Det känns som att jag sätts i fängelse. Och det tycker jag inte är en bra idé. Jag kommer inte gå med på det, säger Sadaf Ahmadi, som nu alltså öppnat för att istället visa sitt verk på det lokala konstmuseet.

Powered by Labrador CMS