Drygt ett halvår har förflutit sedan Sverige, i sällskap med Finland, ansökte om medlemskap i Nato. Turkiets president Tayyip Recep Erdogan styr bokstavligt talat över om och när Sverige kan få medlemskap. Enligt stadgarna kan varje enskilt Natoland nämligen lägga in sitt veto mot medlemsaspirerande länder, vilket Erdogan utnyttjar till att begära svenskt utlämnande av kurder som Turkiet anser vara terrorister.
Kritiker till Turkiets krav menar dock att det inte handlar om terrorister, utan om exempelvis politiska motståndare till den turkiska regimen.
I december stoppade svenska Högsta domstolen en utlämning av en turkisk exiljournalist som enligt turkiska medier finns med på den lista av personer som Erdogan kräver att Sverige utvisar. Journalisten är, enligt Turkiet, misstänkt för att ha deltagit i kuppförsöket i Turkiet 2016 och för att ha varit med i Gülenrörelsen. Svenska HD menar att medlemskap i Gülenrörelsen inte är olagligt i Sverige och när det gäller misstankarna om inblandning i kuppförsöket menar HD att det rör sig om politiska brott och att det därmed finns hinder för utlämning, rapporterar SVT.
Nu visar en undersökning från DN/Ipsos att närmare åtta av tio svenskar anser att Sverige inte ska ge upp rättsstatsprinciper, även om detta innebär ytterligare väntan på medlemskap. Bara en av tio anser att Sverige ska bortse från landets rättsstatsprinciper, om så krävs för att blidka Tayyip Recep Erdogan.
– Det finns en stark uppfattning i befolkningen om att vi ska stå upp för våra rättsprinciper, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.
Undersökningen visar även att en stor majoritet av väljarna, omkring 60 procent, fortfarande är positiva till att Sverige ska fullfölja ambitionen om att bli Natomedlem.
– Stödet för ett Natomedlemskap verkar ha stabiliserats, åtminstone för närvarande. Det ska ses i ljuset av att det har hänt saker som skulle kunna göra opinionen mer negativ, som de krav och reaktioner som Turkiet har framfört, säger Nicklas Källebring.
Den svenska Natoopinionen svängde kraftigt till bejakande av medlemskap när Ryssland anföll Ukraina för snart ett år sedan. Innan dess befann sig motståndarna till ett svenskt medlemskap i militäralliansen i en klar majoritet, uppger DN.