Det är femte gången på mindre än fyra år som Israel går till val. Valet utlöstes efter att nuvarande regering, som kom till makten i juni 2021 med en brokig skara av åtta partier, i somras föll isär. Till skillnad från den koalitionen har den tidigare premiärministern Benjamin Netanyahu, ledare för Likud, ett enat block högerpartier bakom sig.
En enstaka stol i det 120 ledamöter stora parlamentet knesset har stått mellan honom och en återgång till makten i Israel – och kampanjandet har pågått in i det sista trots en annars ganska sömnig valrörelse.
När valundersökningarna publicerades såg Netanyahus önskan ut att gå i uppfyllelse – han kan troligen samla ihop 61 mandat för att bilda regering. Även när 85 procent av rösterna var räknade på onsdagen såg Netanyahu ut att vara på väg mot en comeback.
– Vi vet inte det slutgiltiga resultatet än, men om de stämmer med vallokalsundersökningarna så kommer jag att bilda regering, sade Netanyahu under en valvaka i Jerusalem.
Israels nuvarande premiärminister Yair Lapid sade på onsdagen att det är för tidigt att dra några slutsatser om resultatet.
– Inget är avgjort. Vi kommer att tålmodigt vänta, sade han under en valvaka i Tel Aviv.
Klart står i alla fall att den kontroversielle knessetledamoten Itamar Ben-Gvir, ledare för nationalistiska partiet Otzma Yehudit (på svenska ungefär ”Judisk makt”), är en stor vinnare i valet, menar Anders Persson, Israelkännare och statsvetare vid Linnéuniversitetet.
Religiös sionism, partigruppen som Otzma Yehudit har gått till val med, mer än fördubblar sina mandat och har nu 14–15 platser.
Itamar Ben-Gvir har bland annat sagt att arabiska medborgare som inte är ”lojala” med Israel bör utvisas och att polisen bör skjuta mot demonstrerande palestinier.
Netanyahu har lovat Ben-Gvir en ministerpost vid seger och själv säger Ben-Gvir att han kräver att bli minister med ansvar för allmän säkerhet, vilket innebär bland annat ansvar för landets poliser.
Men att bilda regering med ett ytterkantsparti som Ben-Gvir tillhör kommer troligtvis innebära utrikespolitiska problem för Netanyahu, menar Anders Persson. Han tror att det finns anledning att tro att Netanyahu kommer att sträcka ut en hand till oppositionella partier om valresultatet står sig.
Persson framhåller vidare att det inte är givet att Netanyahu får ihop en regering även om blocket får en majoritet.
– Det är och förblir ett svårt politiskt läge i Israel.
Valet lockade rekordmånga väljare. Två timmar innan vallokalerna stängde var valdeltagandet vid den tiden på dygnet det högsta sedan 1999, 66,3 procent. Det är en ökning med över 5 procentenheter jämfört med det senaste valet i mars 2021, enligt landets centrala valkommitté.