Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Förtidsröstningen inför riksdagsvalet 2018 inleds i dag utomlands. Här ska Johan Sundberg rösta på Svenska konsulatet i Sydney. Foto: Emma Gyllestad /TT

Valet börjar i dag – för utlandssvenskarna

Svenska medborgare utomlands får börja förtidsrösta redan i dag. Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får cirka 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige.

Nyheter · Publicerad 12:40, 16 aug 2018

Johan Sundberg, grafisk formgivare boende i Sydney, var förmodligen bland de första svenskarna i hela världen att lägga sin röst i 2018 års val. Vid 10-tiden på torsdagsmorgonen, lokal tid, begav han sig till vallokalen.

– Det känns ju kul att vara bland de första, absolut, säger han till TT.

Trots avstånden har han hängt med i debatten på hemmaplan.

– Jag följer svenska nyhetsmedier dagligen så jag känner att jag följer valrörelsen hyfsat väl, det är så pass lätt att följa det härifrån. Även om det är väldigt långt bort så känns det som man är där och kan följa det.

Det gällde att bestämma sig i tid.

– Många brukar väl vänta in i det sista med att bestämma sig men man har inte så mycket val här. Eftersom det är så långt bort måste man poströsta och då har man vissa dagar på sig och måste vara ute i god tid.

Av de utlandssvenskar som är röstberättigade röstar endast omkring 32 procent, enligt Statistiska centralbyrån. I valet 1979 avgjorde utlandsrösterna dock utgången till de borgerligas fördel.

– Jag kan tänka mig att valet kan kännas lite avlägset om man är väldigt långt bort, man är inte riktigt lika insatt kanske i det politiska klimatet som när man är hemma och är mer närvarande. Speciellt om man bott utomlands en längre tid. Det är kanske inte lika viktigt i ens liv då, säger Johan.

Även i Sverige kan röster börja komma in i dag, men här handlar det om budröstningen. Till exempel personer som är äldre, funktionsnedsatta eller sitter i fängelse kan börja rösta genom bud.

Så röstade utlandssvenskarna 2014

Andelen röster i procent fördelat över partier i riksdagsvalet 2014.

Parti / Utlandsröster / Riket

Vänsterpartiet / 5 / 6

Socialdemokraterna / 15 / 31

Centerpartiet / 3 / 6

Liberalerna / 10 / 5

Moderaterna / 36 / 23

Kristdemokraterna / 5 / 5

Miljöpartiet / 12 / 7

Sverigedemokraterna / 7 / 13

Feministiskt initiativ / 5 / 3

Annat / 2 / 1

Blankt / 1 / -

Källa: Svenska utlandsröster — SOM-undersökningen till utlandssvenskar 2014 — SOM-rapport nr 65

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...