Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Den dömde prästen, som nu förlorar rätten att utöva prästämbetet i Svenska kyrkan, har varit verksam i Uppsala stift. Bilden visar Uppsala domkyrka. Foto: Bertil Ericson / TT

Våldtäktsdömd präst blir avkragad

Den präst i Uppsala stift som nyligen dömdes till fängelse för våldtäkt mot barn har blivit avkragad. Det innebär att han inte längre kan utöva prästämbetet i Svenska kyrkan.

Nyheter · Publicerad 17:07, 22 jan 2015

När misstankarna om att prästen begått övergrepp mot en av sina konfirmander blev kända i november, stängdes han av från sin tjänst i den församling han varit anställd.

Sedan dess har han frivilligt avsagt sig vigningstjänsten som präst, vilket också blev det beslut som domkapitlet i Uppsala stift fattade på onsdagen.

– Med tanke på det ansvar en präst har finns inget annat möjligt slut efter det som har hänt, säger Uppsalabiskopen Ragnar Persenius i ett pressmeddelande.

Persenius beskriver det som hänt som "tragiskt från början till slut".

I slutet av december dömdes prästen till två och ett halvt års fängelse för flera fall av våldtäkt mot barn. Han erkänner gärningarna, men menar att han gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjande av barn, eftersom han anser att relationen mellan honom och konfirmanden varit ömsesidig.

I dagarna blev det klart att prästen överklagar tingsrättens dom till hovrätten, eftersom han vill att domen ska mildras.

Uppsala stift fortsätter med att stötta de utsatta, skriver man i pressmeddelandet.

– Som kyrka innesluter vi dem i vår förbön, säger Ragnar Persenius som också säger att den nu före detta prästen och hans familj också finns i kyrkans förbön.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Vilket EU-land ska bli först med att flytta sin ambassad?

Israelkommentar Hemkommen efter ännu en intressant resa till Jerusalem känner jag mig inspirerad att kommentera ambassadflyttningarna i Israel. I skrivande stund har...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.