Den misstänkte är i 55-årsåldern och tidigare ostraffad. Hans roll på RFSL Stockholm var bland annat att fungera som rådgivare för papperslösa och hbtq-personer som sökt asyl i Sverige, skriver SvD.
Åklagare Paulina Pilati säger till tidningen att hon inom kort ska väcka åtal i utredningen.
– Jag kommer att väcka åtal och det är fyra målsägande. Det handlar om fyra fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande.
Det tog dock tio månader innan de ansvariga på RFSL polisanmälde saken. Psykologen Calle Brunell är kritisk till att RFSL i stället för att polisanmäla anlitade en utomstående part för att undersöka anklagelserna.
– Jag var förvånad att de tog in ett säkerhetsföretag i stället för att anmäla ett grovt brott, vilket är rutin i de flesta organisationer. Dessutom var jag bekymrad över att det inte fanns någon plan för stöd åt de vittnen och offer som fanns i medlemsgruppen, eller för RFSL Stockholms personal, säger han till SvD.
Tidningen frågar RFSL:s nationella chef Mikael Jonsson om fler personer i verksamheten kan ha begått olämpliga eller olagliga handlingar.
– Nej, vi har inga misstankar om det, men det kan ju förekomma såklart. Sådana historier kan ju komma upp. Det gäller att ge ett bra stöd så att man känner sig trygg och vågar berätta om det skulle vara oegentligheter.
Jonsson menar vidare att orsaken till att man tog in en säkerhetsfirma var att man behövde en ”extern part som kunde bygga förtroende”.
RFSL Stockholm har efter publiceringen gått ut med ett pressmeddelande. Där skriver de att lokalavdelningen ”känner sig lurade av den tidigare anställde och är förkrossade över vad som hänt”. RFSL Stockholm tar avstånd från övergrepp och ser nu över rutiner, riktlinjer och utbildningsmaterial för anställda, volontärer och förtroendevalda, uppger man.
Den misstänkte nekar till brott.
Världen idag har tidigare rapporterat om flera fall där personer inom hbtq-rörelsen dömts för sexuella övergrepp, bland annat mot barn.