Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Våldet trappas upp i Israel – förenklad bild i svenska medier

En italiensk turist och två brittisk-israeliska systrar, samt deras mamma, har dött i misstänkta terrordåd i Israel i påskhelgen. I helgen har det också skjutits raketer från såväl Libanon som Syrien mot Israel, vilket lett till motattacker. Samtidigt ges två olika mediebilder av polistillslaget i al-Aqsa-moskén som påstås vara en orsak till eskaleringen.

Nyheter · Publicerad 15:47, 11 apr 2023

En italiensk turist i 35-årsåldern dödades och flera brittiska och italienska turister skadades när en bil körde in i en folkmassa i Tel Aviv i fredags.

Det är inte det enda blodiga dåd som har ägt rum i Israel i påskhelgen. En 48-årig mamma och hennes två döttrar, 15 och 20 år gamla, sköts ihjäl av terrorister i ett dåd i Samarien/Judeen (Västbanken) under fredagen när de åkte i sin bil. Övervakningsbilder visar hur bilen tvingas ner i diket genom skottlossning från terroristerna.

När mamman och döttrarna sedan står stilla med bilen skjuter man en ny salva mot dem och flyr därefter platsen. De två döttrarna dog i samband med dådet och mamman avled senare, på sjukhus, av sina skador. Familjen ska ha haft dubbelt medborgarskap, brittiskt och israeliskt.

Pappan, rabbinen Leo Dee, reste i ett separat fordon.

“Ni drömde om att resa världen runt, men ni fick resa till himlen”, sade han i sitt tårfyllda tal på döttrarnas begravning.

I skrivande stund är gärningsmännen ännu på fri fot.

När SVT:s Rapport rapporterade om dådet på fredagen beskrevs det som en ”motattack” från palestinierna i stället för ett terrordåd.

På torsdagskvällen började ett stort antal raketer från Gaza regna in över Israel. Dessutom rapporteras ett stort antal raketer ha skjutits mot Israel från Libanon. Det beskrivs som den kraftigaste beskjutningen från Libanon på många år. Även från Syrien har raketer avfyrats.

Israel har svarat med flygbombningar mot mål i Libanon och Syrien. Libanons regeringen hävdar dock att man tar avstånd från rakatattackerna och att man ska finna de ansvariga och ställa dem till rätta.

2023 beskrivs nu som ett av de blodigaste åren på länge i regionen och FN manar samtliga parter att kyla ner situationen.

I många svenska medier beskrivs den tändande gnistan för eskaleringen vara ett våldsamt tillslag gjort av israelisk polis i al-Aqsa-moskén under onsdagen.

I israeliska medier ges dock delvis en annan bild. Trots återkommande beskjutning från Gaza under ramadan har Israel låtit tiotusentals palestinier besöka al-Aqsa-moskén på Tempelberget i Jerusalem. Detta har fortgått utan några större problem. Men när det judiska påskfirandet skulle inledas förändrades situationen på platsen snabbt.

Terrorgruppen Hamas har, liksom tidigare år, spridit konspirationsteorier om att moskén är i fara och har manat palestinier att skydda den och att attackera judar. De falska påståendena har fått spridning bland annat på grund av ett fåtal judiska provokatörer som försökt genomföra ceremoniella djuroffer på platsen, något som dock stoppats av israelisk polis.

Kvällen innan den judiska påsken skulle inledas intogs Tempelplatsen av palestinska upploppsmakare som ska ha ropat slagord om död åt judar och förintelse av Israel.

Den stora gruppen barrikaderade sig i moskén och lyckades smuggla in såväl stenar som fyrverkeripjäser. Fredliga moskébesökare blev i praktiken gisslan. När israelisk polis gick in i moskén utbröt våldsamheter där polis besvarade sten- och fyrverkeriattacker. Videoklipp från sammandrabbningen inne i moskén visar på kraftigt övervåld från vissa poliser, vilket har fördömts i Israel.

Det har blivit en tragisk tradition att våldet trappas upp mot Israel och judar i samband med den muslimska fastemånaden ramadan. Bland annat utnyttjas tillfället av terrorgruppen Hamas för att sprida hat mot Israel i allmänhet och judar i synnerhet. Uppmaningarna att ta till våld för att döda judar rapporteras öka under fastemånaden.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00