Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Val spottade ut dykare

En dykare som höll på att filma sardiner i havet utanför sydafrikanska kusten för tankarna till den bibliska profeten Jona. Dykaren hamnade plötsligt i munnen på en val – och blev utspottad igen.

Nyheter · Publicerad 16:17, 11 mar 2019

Bibeln berättar om hur profeten Jona flyr från Guds uppdrag, orsakar en storm på ett hav och småningom kastas i havet från en båt. I havet låter Gud en stor fisk sluka Jona innan fisken, tre dagar senare, spottar upp honom på land. Nu ser en dykare ut att ha varit med om något liknande.

Dykaren Rainier Schimpf var i färd med att dokumentera sardiner cirka fem mil söder om Port Elizabeth då allt plötsligt blev mörkt för honom.

– När jag kände press mot mina höfter förstod jag att en val hade gripit tag i mig, säger han i ett klipp på sajten Barcroft Animals.

Teamet i följebåten ser vad som händer och lyckas fånga händelseförloppet på bild. På bilden ser man hur mannens ben sticker ut mellan valens käkar.

– Inget kan förbereda en på händelse där man slutar inne i en val. Man har inte tid att vara rädd i ett sådant ögonblick, man måste använda sin instinkt, säger han i klippet.

Rainier Schimp berättar att han trodde att valen skulle simma ner och släppa honom djupare ner i havet och att han därför höll andan. Men valen spottade snart ut dykaren.

– Han var nog lika förvånad som jag, säger Schimp.

Någon extremt traumatisk händelse verkar det inte ha varit för dykaren. ”Fångade du det där?” frågade han fotografen så fort han kommit i kontakt med båten.

Han vill dock inte vara med om det igen.

– Från att ha varit vid ytan och studerat något blev jag ”insider” och var plötsligt inne i valen. Det var en intressant upplevelse, men inget jag vill göra igen, säger han.

Valen tillhör arten Brydes fenval som kan bli upp till 14 meter lång, väga 25 ton och dyka ner till 300 meter, skriver TT.

Berättelsen om Jona går att läsa i Jona bok i Bibeln.

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Polisen varnade för våld – sju veckor före

Brott. Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari för att det skulle kunna uppstå våldsamheter i... söndag 15/5 12:00

Svagt svenskt stöd för nya EU-vallagar

EU. Bara en av Sveriges 21 Europaparlamentariker ställer sig bakom en föreslagen reform av EU:s... söndag 15/5 07:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier