Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Val spottade ut dykare

En dykare som höll på att filma sardiner i havet utanför sydafrikanska kusten för tankarna till den bibliska profeten Jona. Dykaren hamnade plötsligt i munnen på en val – och blev utspottad igen.

Nyheter · Publicerad 16:17, 11 mar 2019

Bibeln berättar om hur profeten Jona flyr från Guds uppdrag, orsakar en storm på ett hav och småningom kastas i havet från en båt. I havet låter Gud en stor fisk sluka Jona innan fisken, tre dagar senare, spottar upp honom på land. Nu ser en dykare ut att ha varit med om något liknande.

Dykaren Rainier Schimpf var i färd med att dokumentera sardiner cirka fem mil söder om Port Elizabeth då allt plötsligt blev mörkt för honom.

– När jag kände press mot mina höfter förstod jag att en val hade gripit tag i mig, säger han i ett klipp på sajten Barcroft Animals.

Teamet i följebåten ser vad som händer och lyckas fånga händelseförloppet på bild. På bilden ser man hur mannens ben sticker ut mellan valens käkar.

– Inget kan förbereda en på händelse där man slutar inne i en val. Man har inte tid att vara rädd i ett sådant ögonblick, man måste använda sin instinkt, säger han i klippet.

Rainier Schimp berättar att han trodde att valen skulle simma ner och släppa honom djupare ner i havet och att han därför höll andan. Men valen spottade snart ut dykaren.

– Han var nog lika förvånad som jag, säger Schimp.

Någon extremt traumatisk händelse verkar det inte ha varit för dykaren. ”Fångade du det där?” frågade han fotografen så fort han kommit i kontakt med båten.

Han vill dock inte vara med om det igen.

– Från att ha varit vid ytan och studerat något blev jag ”insider” och var plötsligt inne i valen. Det var en intressant upplevelse, men inget jag vill göra igen, säger han.

Valen tillhör arten Brydes fenval som kan bli upp till 14 meter lång, väga 25 ton och dyka ner till 300 meter, skriver TT.

Berättelsen om Jona går att läsa i Jona bok i Bibeln.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier