Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Val spottade ut dykare

En dykare som höll på att filma sardiner i havet utanför sydafrikanska kusten för tankarna till den bibliska profeten Jona. Dykaren hamnade plötsligt i munnen på en val – och blev utspottad igen.

Nyheter · Publicerad 16:17, 11 mar 2019

Bibeln berättar om hur profeten Jona flyr från Guds uppdrag, orsakar en storm på ett hav och småningom kastas i havet från en båt. I havet låter Gud en stor fisk sluka Jona innan fisken, tre dagar senare, spottar upp honom på land. Nu ser en dykare ut att ha varit med om något liknande.

Dykaren Rainier Schimpf var i färd med att dokumentera sardiner cirka fem mil söder om Port Elizabeth då allt plötsligt blev mörkt för honom.

– När jag kände press mot mina höfter förstod jag att en val hade gripit tag i mig, säger han i ett klipp på sajten Barcroft Animals.

Teamet i följebåten ser vad som händer och lyckas fånga händelseförloppet på bild. På bilden ser man hur mannens ben sticker ut mellan valens käkar.

– Inget kan förbereda en på händelse där man slutar inne i en val. Man har inte tid att vara rädd i ett sådant ögonblick, man måste använda sin instinkt, säger han i klippet.

Rainier Schimp berättar att han trodde att valen skulle simma ner och släppa honom djupare ner i havet och att han därför höll andan. Men valen spottade snart ut dykaren.

– Han var nog lika förvånad som jag, säger Schimp.

Någon extremt traumatisk händelse verkar det inte ha varit för dykaren. ”Fångade du det där?” frågade han fotografen så fort han kommit i kontakt med båten.

Han vill dock inte vara med om det igen.

– Från att ha varit vid ytan och studerat något blev jag ”insider” och var plötsligt inne i valen. Det var en intressant upplevelse, men inget jag vill göra igen, säger han.

Valen tillhör arten Brydes fenval som kan bli upp till 14 meter lång, väga 25 ton och dyka ner till 300 meter, skriver TT.

Berättelsen om Jona går att läsa i Jona bok i Bibeln.

Antisemitiska åsikter hos visselblåsare

Journalistik. Google svartlistar vissa kristna och konservativa nyhetssidor, enligt visselblåsare. Detta berättade Världen idag och flera andra medier om nyligen....

TV3 kan lära kyrkan om synd och omvändelse

Ledare Sommarens tv-tablåer har som brukligt präglats av repriser. Ett program som har kört mängder med gamla avsnitt är TV3:s Lyxfällan. Egentligen är det...