Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Vädjar till omvärldens kristna: Be för oss

60 000 kristna nordkoreaner får regelbundet förnödenheter från organisationen Open doors. Det är varor som kan innebära skillnaden mellan liv och död för dessa personer, men det de kristna i världens mest sluta land efterfrågar mest, det är våra böner.

Nyheter · Publicerad 07:06, 7 okt 2016

– Vi kan inte gå ut med allt vi gör, men faktum är att vårt arbete i Nordkorea är väldigt stort, berättar Peter Paulsson, generaldirektör för Sverigeavdelningen av organisationen Open doors som arbetar i tjänst för världens förföljda kristna.

– Vi har ett stort nätverk av kristna inne i Nordkorea som får förnödenheter från oss. Det handlar om livsuppehållande varor som mat och fotogen, fortsätter han.

Totalt är det omkring 60 000 personer som får ta del av paketen. Han kan av säkerhetsskäl inte gå in på hur arbetet går till, men han berättar att det är många människor involverade.

– De riskerar väldigt mycket, säger han.

Nödhjälpen är av stor betydelse för de kristna nordkoreanerna – utan den skulle många av dem svälta ihjäl.

Open doors distribuerar även böcker och annat kristet material in i det stängda landet. De sänder även undervisning via radio, och har ett stort arbete vid gränsen i Kina.

Vad säger de kristna nordkoreanerna?

– Främst säger de ”Be för oss. Vi behöver era förböner.” De ber själva för sin egen regim. De ber att Kim Jong-Un ska få möta Kristus – att han ska få en ”Paulusupplevelse” liksom Jesus uppenbarade sig för Paulus och sa ”Det är mig du förföljer.”

Peter Paulsson uppmanar oss i väst att hörsamma nordkoreanernas vädjan och be för dem och deras land. 

– De kristna är väldigt utsatta. De placerar ju en annan än ledaren på tronen, nämligen Jesus. Och Nordkoreas ledare vill inte ha någon konkurrent.

Peter Paulsson berättar att Nordkorea i början av 1900-talet var ett väldigt kristet land. Huvudstaden Pyongyang kallades till och med för ”Österns Jerusalem”, så tron finns latent i landet, menar han.

När tror du att landet kommer att öppnas?

– Jag har varit i Nordkorea, man kan besöka landet, så på ett sätt finns det möjligheter. Så som landet ”fungerar” nu kan det inte fortsätta i evigheter. Kina skulle kunna sätta press på Nordkorea och åstadkomma en förändring relativt snabbt. Men en kollaps i Nordkorea skulle vara ganska förödande för Kina och Sydkorea. Det skulle bli en enorm flyktingström. Vi fick 160 000 personer till Sverige förra året och kände oss tvungna att ta en paus. Tänk om det kom tio miljoner människor och tryckte sig in. Ett öppnande av Nordkorea måste ske under kontrollerade former för att det ska bli bra.

Peter Paulsson påpekar att det är en paradox i det hela.

– Nordkoreanerna själva tror ju att de lever i paradiset. De kan tycka att det är jobbigt, men de tror att det är ännu jobbigare i länderna runt omkring. Det är den informationen de matas med. Människorna avgudar sina ledare.

Hur känns det för dig som är insatt i hur nordkoreanerna har det att världen inte gör något?

– Det är som i Syrien och Irak. Människorna känner ”Världen struntar i oss.” Ett viktigt budskap som vi vill förmedla till nordkoreanerna är: ”Vi har inte glömt er.” Att bara få veta det kan vara oerhört betydelsefullt. Det kan ge hopp som gör att man orkar fortsätta.

De ber själva för sin egen regim. De ber att Kim Jong-Un ska få möta Kristus.

Kyrkornas arbete ska hålla i långa loppet

Ledare Vi är många som är aktivt och djupt engagerade kristna runt om i hela Sverige, och vi är många med... tisdag 14/7 00:00

Humanist: Ta bort kristna korset från svenska flaggan

Flaggdebatt. Det gula korset i den svenska flaggan symboliserar ett historiskt religiöst förtryck och har... tisdag 14/7 05:30

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

John Wimber – Vineyardrörelsens grundare

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 3/10) Vineyardrörelsen växte fram från John Wimbers vardagsrum till att bli en församlingsrörelse som... tisdag 14/7 00:00

Vad håller om 40 år?

Bönekrönika För några dagar sedan åkte vi som familj till ostkustens pärla Öregrund. Visste du att Öregrund är... tisdag 14/7 00:00

Äldrevårdschefer: Regeringen har tittat bort

Coronapandemin. Vad är folkhälsomyndigheten egentligen ute efter? frågar 23 forskare i en debattartikel, och i en... måndag 13/7 14:48

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

John Wimber – Vineyardrörelsens grundare

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 3/10) Vineyardrörelsen växte fram från John Wimbers vardagsrum till att bli en församlingsrörelse som...