Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Väckelsemötena på Tjörn blev öns största någonsin

På söndagskvällen avslutades den stora tältkampanjen Det finns hopp på Tjörn. Bland tusentals besökare registrerades 234 omvändelser. – Vi såg samma sak i Sävsjö och att få se det hända igen är helt makalöst, säger prästen Hans Weichbrodt som var en av talarna.

Nyheter · Publicerad 16:07, 12 aug 2019

Det var festivalstämning på kampanjområdet i Höviksnäs, med food trucks och partytält till skydd för regnet.

Mötestältet är Sveriges största och inledningsmötet på onsdagskvällen var det största som någonsin hållits på Tjörn, med 3 000 besökare. Rekordet slogs redan på lördagen, då det kom ytterligare 200 personer till kvällsmötet.

Kampanjen hade föregåtts av mycket bön bland traktens kristna, från alla samfund. Det berättar Hans Weichbrodt under en pratstund med Världen idag utanför tältet.

– Det har varit en process under en längre tid. Många har brunnit för det här. Det som kännetecknar frivilligarbetarna här på området är en glädje över att vara med och tjäna tillsammans för att nå dem som ännu inte tagit emot Jesus, säger han.

Weichbrodt fascineras särskilt av skeendet under kvällsmötena med Sebastian Stakset.

– En före detta grovt kriminell vittnar om hur Jesus har förvandlat hans liv och många kommer till tro. Det är män och kvinnor, gamla och unga, men med en gemensam längtan.

Under inledningsmötet på onsdagskvällen predikade Stakset och sjöng sin senaste låt, Mamma förlåt. Han talade om att det finns en kraft som kan förvandla liv, på samma sätt som hans eget liv blev förvandlat av mötet med Jesus.

– Jag hade självmordstankar från 10 års ålder. Jag blev mobbad, fick stryk och sparkar i ansiktet på skolgården. Jag hade ingen kraft som var större än mig själv.

Stakset berättade hur han sett Guds kraft förvandla även andra människors liv. En kvinna fick permission från en rättspsykiatrisk klinik för att kunna gå på hans tältkampanj i Sävsjö.

– Hon hade åtta tunga mediciner varje dag. När hon kom tillbaka till rättspsyk behövde hon inga mediciner, hon mådde bra. I dag är hon utskriven därifrån. Det finns en kraft och du behöver få tag på den kraften, konstaterade han och passade på att säga vad han tycker om den psykiatriska vården i Sverige.

– I det här landet är vi experter på att medicinera människor. Om du springer lite för fort på dagis har du ADHD, springer du lite fortare lägger de till Aspergers. Vi ska inte sätta diagnoser på våra barn. Många gånger, bakom diagnosen, finns det ett trauma som aldrig har läkt, menade han.

På lördagens kvällsmöte visade Sebastian Stakset den film som fick honom att börja söka upp unga människor på så kallade ”SiS-hem”, ungdomshem under Statens institutionsstyrelse. I filmen berättas det om två tonårsflickor som tog sina liv medan de tvångsvårdades, inlåsta i isolering på sådana hem.

– 50 procent av barnen på dessa hem överlever inte tills de blir 25 år. Självmorden har ökat, särskilt bland flickor, förklarade han.

Filmen påminde Sebastian Stakset om hans egen tidigare flickvän som suttit på ett SiS-hem. Hon hade börjat missbruka heroin och när han gjorde slut på grund av det tog hon sitt liv, 19 år gammal.

– Det är en tung sak att bära. När jag hade sett filmen bröt jag ihop och bara grät och grät, sade han och berättade hur en bön från djupet av hans hjärta ledde till att Gud började öppna dörrar för honom att komma in på statliga ungdomshem och dela evangeliet.

I slutet av mötena bjöd Stakset fram människor till frälsning och tog sig god tid för att vänta in dem som tvekade.

”När vi bjöd fram till frälsning så klev de hela vägen upp på scenen och stannade inte framför scenen” säger han i ett uttalande på Facebook.

”Jag är så tacksam för den våg av kärlek som sköljer över Sverige”, skriver och och nämner bland annat en kille med motorsåg och skottsäker väst som en evangelist träffade på gatan under kampanjdagarna:

”Han kom till tältet och blev frälst! skriver Stakset och berättar om gängkriminella som ville söka Gud och lämna mörkret bakom sig stod och lyfte heliga händer till Herren.

Stakset nämner också en tjej i 20 års-åldern som ska ha sagt: ”Tack. Jag hade aldrig hört om Jesus. Nu bor han i mitt hjärta. Och mitt ryggproblem jag haft sen jag var sju år gammal är helt borta” skriver han och berättar vidare om vuxna män som stod och grät för första gången på åratal.

”Barn försonades med föräldrar. Tårar av frihet bara strömmade ner från deras kinder. Kyrkorna på Tjörn och Orust levererade hårt, 500 volontärer som slet och svettades för att allt skulle gå ihop”.

Jag är så tacksam för den våg av kärlek som sköljer över Sverige.
Vi ska inte sätta diagnoser på våra barn. Många gånger, bakom diagnosen, finns det ett trauma som aldrig har läkt.

Om du frågar mig vill jag inte alls tillbaka till det gamla vanliga.

Ledarkrönika I mitten på mars, precis innan mycket stängdes ner i vårt samhälle, var jag och min fru och... torsdag 24/9 00:00

Aron Flams advokat: Handlar om yttrandefrihet

Upphovsrätt. Komikern Aron Flam och Beredskapsmuseet möttes under torsdagen i Stockholm tingsrätt för att göra... fredag 25/9 19:00

Coronakrisen drev Europas största bordell i konkurs

Tyskland. För att stoppa smittan förbjöds prostitution tillfälligt i hela Tyskland den 16 mars. Nu upphävs... fredag 25/9 16:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...