Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Vaccinpass ska krävas på gudstjänster med fler än 50 deltagare

Från och med onsdag kommer det krävas vaccinationsbevis för sammankomster inomhus med fler än 50 deltagare. Det innebär att många kyrkor behöver planera om.

Det ska dessutom vara en meter mellan sällskapen ifall det är fler än 20 deltagare på sammankomsten.

Nyheter · Publicerad 15:28, 10 jan 2022

Nya smittskyddsåtgärder träder i kraft från den 12 januari vilket bland annat innebär att alla som kan arbeta hemifrån ska göra det. Restauranger och krogar med serveringstillstånd ska stängas senast klockan 23 och regeringen utfärdar också ett allmänt råd om att vuxna personer ska begränsa sina sociala kontakter.

– Det är utan tvekan så att läget har förvärrats. Smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, säger statsminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Regeringen förlänger även avrådan från deltagande i cuper och läger inomhus och smittskyddsåtgärder inom den långväga kollektivtrafiken. För längre resor med tåg eller buss – sträckor över 150 kilometer – gäller att passagerare ska ha tillgång till en sitt- eller sovplats.

– De [åtgärderna] är tillfälliga. Både regeringen och myndigheter kommer att bedöma behovet av åtgärderna löpande, säger Andersson.

För privata sammankomster i hyrda lokaler sänks taket från 50 till max 20 deltagare och vid allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus blir maxtaket 500 personer, även med vaccinbevis. Vid arrangemang med fler än 20 deltagare tillåts endast sittande deltagare och sällskap på max åtta personer. Det ska vara minst en meter mellan sällskapen. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis.

Socialminister Lena Hallengren (S) pekar på att läget förvärrats i sjukvården:

– Andelen patienter på landets sjukhus har den senaste veckan ökat med nästan 40 procent, säger hon.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell lyfter också den ökande belastningen på sjukvården.

– Sammantaget kan vi konstatera att hälso- och sjukvården och omsorgen står inför ett ansträngt läge de kommande veckorna, säger hon.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att smittspridningen i Sverige ökat under jul- och nyårshelgen och att varianten omikron har tagit över i Sverige.

– Tittar man på utvecklingen i många andra länder och att omikron bryter igenom smitta på ett helt annat sätt bedömer vi att det kan bli en längre topp än vad som vi har i våra scenarier, säger hon.

Hon betonar att vaccinet är väldigt effektivt mot allvarlig sjukdom och död, även vid två doser.

– Även mot omikron har man ett gott skydd mot svår sjukdom, säger hon.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00