Åtgärden kommer att presenteras under eftermiddagen på en pressträff med Folkhälsomyndigheten och regeringen.
Folkhälsomyndigheten skriver i sin begäran till regeringen att risken för smittspridning kommer att minska när ovaccinerade personer inte kan delta i större evenemang inomhus.
Myndigheten hänvisar till utvecklingen i till exempel Nederländerna, Österrike och Danmark på senare tid, där den kraftiga smittspridningen bland ovaccinerade personer även fått konsekvenser för den vaccinerade delen av befolkningen, vilket i sin tur har lett till att belastningen ökat på vården, inklusive intensivvården.
För att minska riskerna för smittspridning kommer FHM också att ta fram föreskrifter för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer där vaccinationsbevis inte används.
Det handlar till exempel om att införa regler om maxantal personer per kvadratmeter och krav på avstånd mellan sällskap.
Även om 12-åringar numer kan vaccineras föreslår FHM att kraven på vaccinationsbevis endast ska gälla för personer över 18 år, med hänvisning till att det är för barnens bästa.
Regeringen och myndigheten började redan i somras förbereda ett införande av vaccinationsbevis för att, vid behov, snabbt kunna införa dem.
Så sent som förra veckan sade Britta Björkholm, avdelningschef på myndigheten, att det kan bli aktuellt med vaccinationsbevis som ett av de första stegen om restriktioner behöver skärpas igen.
– Först vill vi inskärpa tonen, framförallt mot ovaccinerade: att de ser till att de inte är i miljöer där det är risk för trängsel. Det kan till exempel bli aktuellt med vaccinationsbevis, sade Björkholm.
I september skickade regeringen ut ett förslag på remiss, till slutet av samma månad.
Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är till exempel idrottsevenemang, teaterföreställningar, bio, konserter, danstillställningar, tivolin, marknader och mässor. Även demonstrationer, religiösa möten och föredrag berörs.
Däremot omfattas inte restaurangbesök, så länge som det inte bjuds på musik, annan underhållning eller dans i lokalen. Inte heller butiker, skolor eller kollektivtrafik räknas som allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.