Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

V-toppen tog emot pris med staten Israel utraderad

Trots att priset visar en karta där staten Israel är utraderad säger sig vänsterpolitikern Ingrid Mattiasson Saarinen vara glad över utmärkelsen hon tilldelats av palestinska akademiker i Helsingborg och Halmstad.

”En historisk karta som visar hur Palestina en gång såg ut”, skriver hon i ett mejl till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 07:00, 31 maj 2022

I mars publicerade Ingrid Mattiasson Saarinen, gruppledare för Vänsterpartiet i Helsingborg, på sin Facebooksida ett foto av en utmärkelse hon hade tilldelats. På utmärkelsen syns en karta där Israel är utraderat, samt texten ”The Palestinian land from the river to the sea” (ung: Det palestinska landet från floden till havet) – det vill säga från Jordanfloden till Medelhavet.

Världen idag har kontaktat Mattiasson Saarinen för att fråga om hon delar sitt partis inställning i Mellanösternfrågan.

”Jag står bakom Vänsterpartiets åsikter när det gäller Israel–Palestina, inklusive en tvåstatslösning”, svarar hon.

Vad anser du om den karta som tecknats på utmärkelsen?

”Kartan ser jag som en historisk karta, som visar hur Palestina en gång såg ut”, skriver Ingrid Mat­tiasson Saarinen i ett mejl till Världen idag.

Världen idag har ställt en fråga till Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar om hon anser att det är lämpligt att en företrädare för Vänsterpartiet tar emot en utmärkelse som symboliserar ett utraderat Israel. Dadgostars pressekreterare Örjan Rodhe svarar i ett mejl att den frågan bör ställas till Vänsterpartiet Skåne.

Inom Vänsterpartiet Skåne betonar man partiets stöd till en tvåstatslösning och säger sig se den utmärkelse som Ingrid Mattiasson Saarinen mottagit som en historisk symbol.

”Vänsterpartiets position är tydlig, vi förespråkar en tvåstatslösning. Och det ska vara en tvåstatslösning som sker inom ramen för folkrätten och med respekt för mänskliga rättigheter. Som jag förstått det så ska kartan vara en historisk karta över området”, skriver Lisa Claesson, distriktsombudsman för Vänsterpartiet Skåne, i ett mejl till Världen idag.

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Deltagare brast ut i lovsång när konferens bombhotades

USA. Ett bombhot tvingade en kristen konferens i USA att avbrytas. Deltagarna evakuerades till ett... onsdag 27/9 13:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00