Den som föraktar ordet fördärvar sig själv, den som respekterar budet blir belönad.
Ordspråksboken 13:13

Världen idag

V-toppen tog emot pris med staten Israel utraderad

Trots att priset visar en karta där staten Israel är utraderad säger sig vänsterpolitikern Ingrid Mattiasson Saarinen vara glad över utmärkelsen hon tilldelats av palestinska akademiker i Helsingborg och Halmstad.

”En historisk karta som visar hur Palestina en gång såg ut”, skriver hon i ett mejl till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 07:00, 31 maj 2022

I mars publicerade Ingrid Mattiasson Saarinen, gruppledare för Vänsterpartiet i Helsingborg, på sin Facebooksida ett foto av en utmärkelse hon hade tilldelats. På utmärkelsen syns en karta där Israel är utraderat, samt texten ”The Palestinian land from the river to the sea” (ung: Det palestinska landet från floden till havet) – det vill säga från Jordanfloden till Medelhavet.

Världen idag har kontaktat Mattiasson Saarinen för att fråga om hon delar sitt partis inställning i Mellanösternfrågan.

”Jag står bakom Vänsterpartiets åsikter när det gäller Israel–Palestina, inklusive en tvåstatslösning”, svarar hon.

Vad anser du om den karta som tecknats på utmärkelsen?

”Kartan ser jag som en historisk karta, som visar hur Palestina en gång såg ut”, skriver Ingrid Mat­tiasson Saarinen i ett mejl till Världen idag.

Världen idag har ställt en fråga till Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar om hon anser att det är lämpligt att en företrädare för Vänsterpartiet tar emot en utmärkelse som symboliserar ett utraderat Israel. Dadgostars pressekreterare Örjan Rodhe svarar i ett mejl att den frågan bör ställas till Vänsterpartiet Skåne.

Inom Vänsterpartiet Skåne betonar man partiets stöd till en tvåstatslösning och säger sig se den utmärkelse som Ingrid Mattiasson Saarinen mottagit som en historisk symbol.

”Vänsterpartiets position är tydlig, vi förespråkar en tvåstatslösning. Och det ska vara en tvåstatslösning som sker inom ramen för folkrätten och med respekt för mänskliga rättigheter. Som jag förstått det så ska kartan vara en historisk karta över området”, skriver Lisa Claesson, distriktsombudsman för Vänsterpartiet Skåne, i ett mejl till Världen idag.

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10

Det ökade könsgapet visar på vikten av win/win-lösningar

Ledare Det har talats mycket om ”könsgapet” på senare tid. I augusti kom en stor europeisk undersökning... torsdag 1/12 00:10