Antisemitism

V-topp fördömde Hamas terror – buades ut och tvingades bort

Ilona Szatmári Waldau (V) buades ut när hon vid en propalestinsk demonstration i Uppsala fördömde Hamas terror.

Vid en propalestinsk demonstration i Uppsala skulle Ilona Szatmári Waldau (V) hålla ett Israelkritiskt tal, men hon inledde med att fördöma Hamas terror 7 oktober och betona Israels rätt att existera. Då buades hon ut och möttes av skrik och protester varpå arrangören tog micken ifrån henne.

Publicerad Uppdaterad

 – Vi kan aldrig instämma med dem som anser att Hamas gjorde rätt med sina terroristattacker i Israel, hörs Ilona Szatmári Waldau, riksdags­ledamot för Vänster­partiet, säga i ett videoklipp från helgens propalestinska demonstration i Uppsala. 

Hon betonar också att Israel inte ska upphöra utan har rätt att existera som stat. Då möts hon av starka burop och skrik från åhörarna. Personer ses gå upp på scenen och försöka rycka mikrofonen ur riksdags­ledamotens hand. 

Efter en stund ger hon den till arrangören samtidigt som de församlade skanderar ord om intifada, alltså attacker mot civila israeler, och revolution. När V-toppen tvingas lämna jublar demonstranterna. 

Men efteråt var det inte demonstranterna som var ångerfulla för att de buat åt en talare som tog avstånd från terrorism, utan Ilona Szatmári Waldau. I ett Facebook­inlägg där hon kritiserades för sina inledande ord bad hon om ursäkt i en kommentar.

”Jag reagerade på talaren innan, men jag skulle inte ha gjort så utan tagit det med arrangören. Jag gjorde fel och jag ber alla om ursäkt”, skrev hon enligt Expressen

Vad som sades av den föregående talaren är dock inte känt i nuläget.

V-politikern lade också upp sitt starkt Israelkritiska tal på Facebook, vilket även lett till positiva reaktioner. 

”Otroligt modigt och hedersamt av Ilona Szatmári Waldau att tydligt stå upp för Israels rätt att existera. Däremot oroväckande och förkastligt att ansvariga för demonstrationen försöker ta mikrofonen från henne och hur resten skanderar att hon ska lämna”, skriver Judiska ungdomsförbundet på X efter händelsen.

Att V-toppen bett om ursäkt för sitt tal väcker i sin tur reaktioner. 

”Det är inte du som ska be om ursäkt, Szatmári Waldau. Uppen­barligen behövde Hamas fördömas på manifestationen i Uppsala”, skriver Sakine Madon på Upsala Nya Tidnings ledarsida.

”V har mycket att be om ursäkt för – men inte att de kritiserar terror”, skriver Erik Helmerson på ledarplats i Dagens Nyheter.

”Jag önskar att Ilona Szatmári Waldau hade hållit fast vid sitt civilkurage”, skriver han.

Flera personer menar i sociala medier att demonstranternas ilska när terror mot israeler fördöms visar på ett djupt antisemitiskt problem i vissa grupper.

Powered by Labrador CMS