Trots att Vänsterpartiets partistyrelse fortsatt anser att dödshjälp bör vara förbjudet ställer sig nu ändå ledningen positiv till att frågan utreds, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
– Eftersom frågan dyker upp hela tiden, regelbundet, med starka belägg för hur bra dödshjälp är, så tycker jag att det vore bra att kunna bemöta det med lite mer fakta, inte bara tyck, så att säga, säger Karin Rågsjö, Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson, till Ekot.
Sedan tidigare har både Liberalerna och Miljöpartiet beslutat att utreda frågan, och i november sade Sverigedemokraterna ja till en utredning strax efter det att en arbetsgrupp inom Moderaterna hade förordat samma sak.
Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är emot aktiv dödshjälp.
”Sjukvårdens uppgift är att bota, lindra och trösta. Aktiv dödshjälp (eutanasi) och assisterade självmord är, och skall fortsatt vara förbjudet”, skriver KD på sin hemsida.
”Att aktivt medverka till en annan persons död går emot all läkaretik och vi tycker att det är fel att kräva av vårdpersonal att de ska behöva göra det. Det kan också vara mycket svårt att avgöra vad som är patientens egen vilja och vad som är en önskan om att lätta på anhörigas börda”, skriver Centerpartiet på sin hemsida.
Den svenska läkarkåren är splittrad, enligt en enkätundersökning som Läkarförbundet publicerade i våras. Medlemmarna fick svara på frågan ”Tycker du att dödshjälp ska vara tillåtet enligt svensk lag?” 41 procent svarade ja. 34 procent var negativa och 25 procent svarade vet ej.
Ute i världen har en handfull länder i Europa infört aktiv dödshjälp. Nederländerna var först 2006, därefter följde Belgien och Luxemburg. Även Spanien tillåter dödshjälp och fler länder är på väg att följa efter eller har regler i en gråzon. Och i åtminstone två amerikanska delstater, Washington och Oregon, får läkare lov att skriva ut dödliga doser läkemedel som patienten får ta själv.
Schweiz är ett välkänt exempel dit flera svenskar åkt för att få hjälp med att begå medicinskt självmord.