Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

"Vänsterpartiet Malmö på arabiska" visar på sin Facebooksida att de samarbetar både med Grupp 194 och DFLP. Foto: Skrämdump från Facebook

V i Malmö samarbetar med terrorhyllande grupp

I onsdags berättade Världen idag att Grupp 194, pro-palestinsk grupp som hyllar terror, får bidrag för att nattvandra i Malmö. Gruppen får inte bara stöd av Malmö stad, de har dessutom ett nära samarbete med Vänsterpartiet.

Nyheter · Publicerad 14:30, 8 dec 2017

”Al-Nakbadagen i Malmö med grupp 194. Vänsterpartiet är med som alltid”, är ett exempel på vad ”Vänsterpartiet Malmö på arabiska” skrivit på sin Facebooksida.

Grupp 194 är en pro-palestinsk grupp som har hyllat en barnmartyr, demonstrerat för att dömda terrorister ska bli fria, delat en antisemitisk bild och lovordat en attack mot israeliska skolbarn. Gruppen är starkt sammankopplad med DFLP – Demokratiska fronten för Palestinas befrielse – som tidigare varit terrorstämplad.

Samtidigt får Grupp 194 bidrag av Malmö stad för att trygghetsvandra. Om detta rapporterade Världen idag i onsdags.

Facebookbilder visar att Vänsterpartiet har demonstrerat tillsammans med Grupp 194 under 1 maj flera år. Men samarbetet har inte bara skett lokalt, utan även på riksplan. När partiledaren Jonas Sjöstedt var på Skåneturné år 2012 ägde besöket i Norrestad i Landskrona rum i Grupp 194:s lokaler.

Världen idag ringer upp Vänsterpartiet i Malmö och får bekräftat att de samarbetar med Grupp 194.

Hur ser ni på att er samarbetspartner hyllar barnmartyrer, har delat en antisemitisk bild och demonstrerar för att få dömda terrorister fria?

– Jag delar inte den bilden som du ger. Jag har inte sett några bevis på att de delat något antisemitiskt, säger Olof Holmgren, politisk sekreterare.

Efter att ha fått se två av de bilder som Världen idag berättat om, svarar Holmgren att han inte vill uttala sig om bilder som har text på arabiska – ett språk han inte behärskar.

När det gäller hyllning av dömda terrorister så frågar Holmgren vilka personer det gäller. Efter att ha fått Marwan Barghouti som exempel – en man som av Israel är dömd för mord och terrorbrott – säger han:

– Han är en väldigt välkänd person som blivit en förgrundsgestalt för hävningen av den israeliska ockupationen.

Holmgren kan inte ge ett klart besked om huruvida han anser att Barghouti är terrorist eller inte.

– Vi fattar inte beslut om enskilda personer. Men generellt finns det många personer som kallas terrorister utan att vara det. Israel fängslar många personer utan rättegång. Det ser vi som väldigt problematiskt.

När Världen idag frågar vilka personer Holmgren syftar på, hänvisar han till en Amnestyrapport som gör gällande att ”mer än 500 palestinier hålls i ’administrativt frihetsberövande’ utan straff eller rättegång”.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp, som har mångårig erfarenhet av båda sidor av konflikten, kan det förekomma fall av denna typ av kvarhållande i Israel, men han anser att Vänsterpartiet borde precisera vilka personer de menar. 

Han påpekar att Vänsterpartiet inte bara samarbetar med Grupp 194, utan även har bjudit in DFLP direkt, och därmed tagit aktiv ställning i konflikten. 

– Man kan fråga sig vad sådana här solidaritetsförbund handlar om. Har man dem för att få röster? 

Det kan bli besvärligt, påpekar han. Enligt Magnus Ranstorp finns det en romantisering av konflikten från olika håll. Man måste vara extremt insatt för att förstå vissa aspekter av den, säger han.

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda