Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

V enda partiet som säger nej till vaccinpass

Flera riksdagspartier ställer sig positiva till att införa ett vaccinpass i Sverige, och hittills är det bara Vänsterpartiet som säger blankt nej, rapporterar SVT Nyheter. Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna vill se vaccinpass men exakt i vilka sammanhang varierar. För KD:s del skulle ett sådant intyg bara gälla vid större evenemang.

Nyheter · Publicerad 10:10, 7 sep 2021

Vänsterpartiet tycker inte att underlaget är tillräckligt starkt för att säga ja till vaccinpass.

– Det är lätt att säga ”vi vill ha covidpass överallt”, men det måste ju också finnas någon slags fakta att utgå ifrån. Och vi tycker inte riktigt att vi har den, säger Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Karin Rågsjö.

Socialdemokraterna och Centerpartiet är öppna för att införa vaccinpass medan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna inte tagit ställning än.

När det gäller Centerpartiet svarar man i SVT att man inte är odelat positiva till tanken på vaccinpassen och menar att det är “ett stort ingrepp i människors frihet att kräva giltiga pass för att kunna röra sig i offentliga lokaler”. 

– Dessutom har vi i befolkningen en stark vilja att vaccinera sig. Att införa någon form av tvång, vilket krav på vaccinationspass är, riskerar att öka människors misstro mot vaccination. Slutligen kan det ge människor en falsk trygghetskänsla, säger Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson (C). 

Det parti som just nu tydligast driver på för ett covidpass är Moderaterna.

M:s partiledare Ulf Kristersson skrev nyligen på Facebook att regeringen borde ge Folkhälsomyndigheten ett uppdrag att identifiera i vilka sammanhang vaccinpass bör användas.

”Och sedan snabbt ta fram ett regelverk som innebär att passen kan tas i bruk.”

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier