Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

V enda partiet som säger nej till vaccinpass

Flera riksdagspartier ställer sig positiva till att införa ett vaccinpass i Sverige, och hittills är det bara Vänsterpartiet som säger blankt nej, rapporterar SVT Nyheter. Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna vill se vaccinpass men exakt i vilka sammanhang varierar. För KD:s del skulle ett sådant intyg bara gälla vid större evenemang.

Nyheter · Publicerad 10:10, 7 sep 2021

Vänsterpartiet tycker inte att underlaget är tillräckligt starkt för att säga ja till vaccinpass.

– Det är lätt att säga ”vi vill ha covidpass överallt”, men det måste ju också finnas någon slags fakta att utgå ifrån. Och vi tycker inte riktigt att vi har den, säger Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Karin Rågsjö.

Socialdemokraterna och Centerpartiet är öppna för att införa vaccinpass medan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna inte tagit ställning än.

När det gäller Centerpartiet svarar man i SVT att man inte är odelat positiva till tanken på vaccinpassen och menar att det är “ett stort ingrepp i människors frihet att kräva giltiga pass för att kunna röra sig i offentliga lokaler”. 

– Dessutom har vi i befolkningen en stark vilja att vaccinera sig. Att införa någon form av tvång, vilket krav på vaccinationspass är, riskerar att öka människors misstro mot vaccination. Slutligen kan det ge människor en falsk trygghetskänsla, säger Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson (C). 

Det parti som just nu tydligast driver på för ett covidpass är Moderaterna.

M:s partiledare Ulf Kristersson skrev nyligen på Facebook att regeringen borde ge Folkhälsomyndigheten ett uppdrag att identifiera i vilka sammanhang vaccinpass bör användas.

”Och sedan snabbt ta fram ett regelverk som innebär att passen kan tas i bruk.”

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier