Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Uzbekiske pastorn Makset Djabbarbergenov och hans familj är nu fria och har fått en fristad på hemlig plats i Europa. Foto: Privat / Forum 18

Uzbekisk pastor fri

Pastor Makset Djabbar­bergenov riskerade 15 års fängelse i Uzbekistan. Nu är pastorn och hans familj i säkerhet på hemlig adress i Europa.

Nyheter · Publicerad 08:57, 12 dec 2012

Den uzbekiska pastorn Makset Djabbarbergenov fängslades i Kazakstan i september efter att hans hemland begärt att få honom utlämnad. Uzbekiska myndigheter anklagade pastorn för att att bedrivit olagligt religiöst arbete och lett en ”extrem” religiös grupp. Enligt nyhetsbyrån Forum 18 kunde straffet bli 15 års fängelse.
Den 5 december skulle en domstol i Kazakstan ta ställning till Uzbekistans utlämningsbegäran. Men dagen innan blev pastorn överraskande frisläppt. Djabbarbergenov sattes på ett flyg till Tyskland tillsammans med sin familj. Från flygplatsen i Frankfurt flögs de sedan vidare till en hemlig plats i Europa där de fått uppehållstillstånd. Utresan skedde med stöd av FN:s flyktingkommissariat.

De kazakiska myndigheterna har gett pastorn inreseförbud till 2017, men landet får ändå beröm av pastorns vänner i Almaty.
– Kazakstan har gjort det rätta i det här fallet, säger de till Forum 18.
Lindsay Vessey vid reli­gionsfrihetsorga­nisa­tionen Open Doors i USA är mycket
nöjd.
– Djabbarbergenovs frigivande är en stor framgång, för ofta när kristna grips blir de inte frigivna på mycket lång tid, säger hon till Christian Post.

Makset Djabbar­berge­nov och hans familj flydde undan förföljelse i hemlandet till grannlandet Kazakstan 2007. Året efter fick de flyktingstatus av FN, men tackade nej till ett erbjudande om att bosätta sig i USA, eftersom de ville fortsätta leva i Centralasien.
Familjen har fyra barn och väntar nu sitt femte. Maksets maka Aigul fick inte besöka sin man medan han satt i fängelse.


LÄS MER
Pastor kan få 15 års fängelse

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier