Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Utsatt läge för flera kristna folkhögskolor

Inställda kurser och konferenser har lett till minskade intäkter för många folkhögskolor i coronapandemins spår. De kristna aktörer som Världen idag talat med vittnar om tuffa omställningar – och ett ökat söktryck.

Nyheter · Publicerad 07:00, 2 okt 2020

När covid-19 började spridas i Sverige i våras befann sig landets skolor mitt i vårterminen, och övergången till distansundervising – rekommenderat för alla skolformer utom förskolor och grundskola – måste genomföras utan större förberedelser.

– Efter omständigheterna måste jag säga att det gick väldigt bra, säger Clas Newman, rektor vid Kaggeholms folkskola.

– Lärarna satte sig ner, tänkte till, improviserade, lärde sig nya verktyg över en dag och fick det ändå att funka.

Eftersom Kaggeholm varken har elevinternat eller konferensdel har man inte påverkats lika hårt ekonomiskt som andra, menar Clas Newman.

– Vi har haft en del kostnadsökningar för att anpassa verksamheten för att kunna ha vissa delar på distans, utrusta skollokalerna och kunna hålla isär kurser. Men det slår inte hårt mot oss ekonomiskt i nuläget.

Skolan hade vid årsskiftet flyttat in till centrala Stockholm, där smittspridningen var som mest omfattande i början av pandemin. Men läget, med möjligheten till nära samarbete med flera församlingar, har också visat sig vara en fördel.

– Söktrycket har ökat. Delvis handlar det om att vi under några år jobbat strategiskt för att skapa ett bra upplägg för studierna, och att vi nu ligger mer centralt. Men det är också en följd av lågkonjunkturen, och av att unga människor inte får arbete lika lätt.

Hårdare slog pandemin mot Hjälmared folkhögskola, som har en relativ stor konferens- och cateringverksamhet, med fester och minnesstunder.

– Just den delen upphörde helt. Kurserna för våra äldre deltagare fick också till stor del ställas in, säger rektor Mikael Lindgren.

Även sommarens många inbokade konferenser och läger med kristna arrangörer som EFS, Salt och Credo måste avbokas.

– Till vår stora glädje kunde vi ändå genomföra våra konfirmandkurser. Och nu till hösten har vi haft ett väldigt högt söktryck. Vi fyller alla kurser och internatet, säger Mikael Lindgren.

Även på Mariannelunds folkhögskola övergick eleverna på den allmänna kursen till distansundervisning. En av de första extrakostnaderna handlade om att låta bibelskoleleverna stanna kvar på internatet över påsklovet.

– Vi kostade på dem undervisning och mat den veckan, vilket gjorde att bibelskolan kunde fortsätta, säger Bengt Axelsson, ekonom vid skolan.

Dessutom inrättades ett hus för karantän av de elever som behövde lämna folkhögskolan några dagar. Där fick eleven bo i en vecka, med distansundervisning.

Liksom de andra folkhögskolorna har Mariannelund fulltecknade kurser nu i höst, med cirka 75 elever boende på internatet, och ytterligare 50 som bor i närområdet och pendlar in till skolan om dagarna.

– Många nysvenskar bor kvar i området och går våra längre, allmänna kurser, vilket är bra för skolans framtid.

Söktrycket har ökat. Delvis handlar det om att vi under några år jobbat strategiskt för att skapa ett bra upplägg för studierna, och att vi nu ligger mer centralt.

Folkhögskolor

Det finns totalt 155 folkhögskolor i Sverige. 113 av dem drivs av idéburna organisationer, och 42 drivs av regioner.

På alla folkhögskolor finns allmän kurs, som ger högskolebehörighet. Det finns också en lång rad profilkurser på folkhögskolorna, inte minst inom det estetiska området.

Vidare erbjuder folkhögskolorna korta kurser, uppdragsutbildningar och etableringskurs för nyanlända.

Folkhögskolan utgör, tillsammans med de tio studieförbunden, den organiserade folkbildningen i Sverige.

Källa: sverigesfolkhogskolor.se

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier