Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Utrikesministern besöker Israel efter sju iskalla år

Utrikesminister Ann Linde (S) fick ett varmt välkomnande när hon anlände till Israel efter sju iskalla år i relationerna.

– Det här är ett stort utrikespolitiskt genombrott, sade hon till TT inför resan.

Nyheter · Publicerad 20:00, 18 okt 2021

Besöket började vid forskningscentret för Förintelsens offer, Yad Vashem. Ann Linde fortsatte sedan med att träffa Israels utrikesminister Yair Lapid och president Isaac Herzog.

Linde twittrar att hon och Lapid diskuterade hur Sverige och Israel ska ”fördjupa samarbetet” i en rad frågor.

”Jag försäkrade att vårt engagemang för Israels säkerhet är starkt. Vi diskuterade också behovet av en framförhandlad tvåstatslösning för Israel–Palestina-konflikten”, skriver hon.

Ann Linde säger att regeringen, och hon sedan hon blev utrikesminister, har arbetat hårt för att få bättre relationer med Israel.

– Vår relation med Israel är viktig, vi vill ha goda relationer. Det här med att vi inte har varit välkomna har ju varit något som vi har jobbat hårt med för att förändra, säger hon.

Det är första gången på tio år som en svensk utrikesminister gör officiellt besök i Israel. För några veckor sedan talade Ann Linde med kollegan Yair Lapid i telefon, den första kontakten på den nivån på sju år. Nu möts de två.

– Att vi nu kan normalisera det och få en normal relation även på utrikesministernivå, det är ett nytt kapitel i vår utrikespolitiska dialog, säger Ann Linde.

Margot Wallströms borgerliga företrädare på utrikesministerposten, Carl Bildt (M), var inte heller särskilt populär i Israel.

Men förhållandet blev än frostigare när den då nya rödgröna regeringen hösten 2014 erkände Palestina som en egen stat. Det har inget annat EU-land förutom Cypern gjort under sin tid som medlem i EU.

Ett drygt år senare förklarade Israel att Margot Wallström inte var välkommen, med hänvisning till flera uttalanden som utrikesministern gjort. Bland annat hade hon anklagat Israel för utomrättsliga avrättningar.

Regeringens förhoppning var att fler länder skulle följa efter Sveriges erkännande. Så blev det inte.

Var det en missräkning?

– Ja, det var det, därför att när vi fattade beslutet om erkännande var det flera andra länder som hade diskussioner på hög nivå om att också erkänna, säger Ann Linde.

– Det väldigt skarpa svaret mot Sverige efter erkännandet, kan ju inte ha verkat i den riktning vi ville.

Men regeringen har inga planer på att backa från erkännandet och Ann Linde försvarar beslutet som togs.

– Jag tycker att det är rätt, jag stödjer det beslutet fullt ut. Det handlade ju också om att vi vill ha en tvåstatslösning, att vi ville stärka moderata krafter och göra parterna mindre ojämlika i fredsförhandlingarna. Det erkännandet ligger fast och det är en av de saker där vi inte har samma syn som Israel.

På frågan om varför islossningen sker nu anger Ann Linde målmedvetet arbete.

– Och vi har varit tydliga i vårt stöd för Israel när det gäller säkerhet, enligt folkrätten, och vi har i olika FN-sammanhang reagerat mot negativ särbehandling av Israel.

Enligt Jerusalem Post handlar det bland annat om att Sverige uttalat sig för att sammankalla associationsrådet för handelsrelationerna mellan EU och Israel, liksom stöttat Israels kandidatur i olika FN-organ.

Tidningen skriver att Ann Linde tog upp frågan om en omstart av relationen när hon träffade Yair Lapid i samband med EU:s utrikesråd i i juli. Den utsträckta handen passade väl in i Yair Lapids mål om att stärka Israels relationer till liberala demokratiska länder, enligt Jerusalem Post.

På tisdagen besöker Ann Linde Samarien och Judeen (Väst­banken) och möter den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, samt den den palestinske utrikesministern och premiärministern.

Det väldigt skarpa svaret mot Sverige efter erkännandet, kan ju inte ha verkat i den riktning vi ville.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    När traditioner och demokratiska värden kolliderar

    Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier