Gamaleldin kommenterar beslutet med ett längre inlägg på Facebook, där hon förklarar att hon ser ökningen av könsdysfori bland västvärldens ungdomar som en mycket tragisk trend, men menar att det skadar barn och ungdomar när vuxna och auktoriteter låter könsförvirring bli norm.
Som jämförelse tar Gamaleldin den situation som uppstår när en flicka med anorexia upplever att hon är tjock, trots att hon rent objektivt är mycket smal, och frågar sig hur vi då reagerar.
”Det handlar om att barn och unga mår dåligt och att vägen framåt inte är att bekräfta deras könsdysfori utan i stället hitta vägar till att bejaka den biologiska (och oftast helt välfungerande) kropp som dessa barn och ungdomar har”, skriver läraren.
Samtidigt konstaterar hon att frågan är större än den situation hon själv har varit inblandad i, eftersom den också handlar om yttrandefrihet.
Gamaleldin menar att man måste skilja på ord som generellt används på ett nedsättande sätt och på användningen av pronomen som reflekterar en biologisk verklighet.
”Om DO får sista ordet och detta inte prövas i domstol betyder det att vi alla påtvingas att spela med i transvärldens könsdysforiska charad”, skriver Selma Gamaleldin.