Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

”Utmaning att få människor till fysiska gudstjänster igen”

Lite fler än hälften av tillfrågade pastorer i USA tror att färre människor kommer att gå i kyrkan även efter coronapandemin. I Sverige anar Pingsts riksevangelist, Tigleth Malkey, en liknande utveckling.

– Jag tror det blir en jättestor utmaning att ”få tillbaka” alla, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 16:52, 2 okt 2020

Undersökningsföretaget Barna Group har följt attityderna bland 422 pastorer i USA sedan mars, och kunnat visa hur de förhåller sig till allt från digitala medier till möjligheten att anordna gudstjänster under julen.

Bland annat visar undersökningen att lite fler än hälften av pastorerna, 51 procent, i september förväntade sig att färre människor skulle gå i kyrkan efter corona-pandemin. Andelen pastorer som menade att församlingsmedlemmarnas tro skulle påverkas negativt hade också ökat avsevärt mot slutet av undersökningsperioden.

De allra flesta trodde dock att deras egen kyrka skulle överleva krisen, och en stor andel angav att deras kyrka blivit bättre på att använda digitala medier sedan pandemin bröt ut.

I Sverige finns ingen liknande undersökning. Men Pingsts riksevangelist, Tigleth Malkey, ser både utmaningar och möjligheter för tiden efter coronapandemin.

– Människor anpassar sig snabbt och hinner hitta nya rutiner. Det har redan etablerats en vana att lite grann se söndagen som en lördag, säger han.

– Nu måste det bli ”back to basics”. De första 130 åren i den kristna historien hade man inga fysiska kyrkor utan träffades i hemmen.

Sedan början av coronapandemin har kyrkorna tvingats lägga om sitt sätt att arbeta, med stort fokus på streamade gudstjänster och möten. Även om det är långt från idealiskt, tror Tigleth Malkey att här också finns möjligheter att bryta in på plattformar där många unga redan tillbringar mycket tid.

– Människor tittar inte på hela predikningar i dag, det ska gå fort. Men vi behöver inte se det som en fiende, utan tidsandan kan bli en vän, bara vi förstår hur vi kan använda den.

Själv har han börjat att göra fler videor och poddar, och är överraskad över att han når ut till så många.

– Nu på söndag döper jag två unga vuxna som kommit i kontakt med kyrkan genom min podd. Sedan gäller det att få med dem i någon lokal kyrka när det blir möjligt.

För trots allt gott som kan göras genom digitala medier, så behöver troende träffas, menar Tigleth Malkey.

– Jag tror att kyrkorna behöver predika om varför det är så viktigt med relationer och att fysiskt komma till kyrkan. Sedan är det hög tid för kyrkorna att bygga upp sitt cellgruppsarbete, många tänker ”söndag, söndag, söndag”.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00