SVT:s program Uppdrag granskning avslöjade nyligen hur ligor systematisk stjäl kläder som skulle gå till ideella organisationer och deras arbete.
Enligt inslaget stjäls så mycket som 1 500 till 2 000 ton kläder, motsvarande 10–15 procent, varje år ur de insamlingsboxar som Human Bridge satt upp. Och då har organisationen ändå försökt att lägga om rutter, köpa kopieringssäkra lås och anlita säkerhetsbolag.
Enligt Uppdrag granskning, som spårat stulna kläder med hjälp av GPS-sändare, säljs åtminstone en del av kläderna på second hand-marknader i Litauen.
Lars Råsberg, administrativ chef på Human Bridge, betonar att kläderna allra mest ändå kommer till nytta.
– Vi samlade in 13 000 ton textilier förra året, vilket motsvarar över 900 fullastade trailrar. Det gjorde att vi kunde skicka ut 87 sändningar med sjuksvårdsutrustning till de länder vi stöder. Och detta trots pandemi och stölder, säger han till Världen idag.
Emmaus Stockholm räknar att omkring en procent av de skänkta kläderna stjäls från boxarna.
– Vi har 100-tals behållare i Storstockholm och det bryts upp en handfull per vecka, säger verksamhetschef Brian Kelly till Världen idag.
– Så fort någon rapporterar in det agerar vi, allra senast nästkommande dag. Men det är en katt- och råttasituation: Vi gör allt för att skydda oss medan de kriminella hela tiden hittar på nya sätt att stjäla.
Boxarna gör det lätt för människor att skänka kläder samtidigt som de lämnar in annat för återvinning.
– Syftet med behållaren är att öka tillgängligheten så att en mindre mängd hamnar i soporna. Att några är kriminella borde inte få styra över ett gott initiativ som är bra för miljö och klimat, säger Brian Kelly, som påpekar att återvinningsstationer drabbas hårdare än återvinningscentraler, som är bemannade.
Han skulle önska att den som såg en lastbil med utländsk registreringsskylt tömma en behållare med textilinsamling vid en återvinningscentral ringde polisen.
– Eftersom vi starkt misstänker att de som gör inbrott i våra lådor ofta är samma ligor som placerar ut insamlingsbehållare olagligt så tycker jag dessutom man ska kontakta kommunen om man ser en sådan.
Erikshjälpen, Röda korset och Stadsmissionen tar som regel endast emot varor i butikerna, även om man på vissa platser har insamlingsboxar i samarbete med kommunen.
Ewa Johansson, kommunikations- och insamlingschef på Uppsala stadsmission, understryker att den enda garantin för att skänkta kläder inte ska komma i orätta händer är att lämna dem på bemannade insamlingsplatser.
– Vill man vara helt säker så måste man helt enkelt ta den där extra svängen, säger hon.
Inte heller Sam-Hjälp, som har sin insamlingsverksamhet i Småland, använder sig av boxar eller containrar.
– Vi har diskuterat att använda oss av boxar, av praktiska skäl. Men vi har inte landat i att det är det bästa för oss, just för att vår hantering i dag ger oss full kontroll vid klädinsamlingarna, säger David Öhgren, som arbetar med organisationens hjälpsändningar.