Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Utbrott av väckelse i USA – har pågått non-stop i en vecka

Ett spontant väckelsemöte har pågått dygnet runt i över en vecka på det kristna Asbury-universitetet i Kentucky, USA.

Fenomenet uppmärksammas av kristna nyhetsmedier och ögonvittnen beskriver en påtaglig gudsnärvaro och en kombination av frihet och ordning.

Nyheter · Publicerad 21:00, 15 feb 2023

Asbury-universitetet, som har cirka 1 600 studenter, ligger granne med fristående Asbury teologiska seminarium, med cirka 1 800 studenter, i småstaden Wilmore i den amerikanska delstaten Kentucky.

De båda institutionerna, som har en gemensam historia, har rötter i helgelserörelsen, men är samfundsoberoende.

Det som nu sker på platsen uppges ha börjat spontant i samband med en vanlig förmiddagsandakt i universitetets kapell tillika aula, Hughes Auditorium, onsdagen den 8 februari.

Thomas McCall, som är professor på Asbury-seminariet, beskriver i tidningen Christianity Today hur studenter brukar samlas där av rutin vid klockan tio på onsdagsförmiddagarna, eftersom det är obligatoriskt att närvara vid ett visst antal andakter per termin.

– Men onsdagen den 8 februari 2023 var annorlunda, säger han.

I stället för att gå därifrån efter andakten, stannade nämligen studenterna och fortsatte att lovsjunga. Professorn, som själv gick dit för att se vad som hände, beskriver hur han såg hundratals studenter sjunga stillsamt.

– De prisade och bad med allvar, för sig själva och sina grannar och vår värld – uttryckte omvändelse och ånger över synd och bad om helande, helhet, frid och rättvisa, skriver han.

McCall konstaterar att mötet sedan bara har fortsatt, till och med på nätterna, genom att vissa stannat och bett. På torsdagskvällen ska det bara ha funnits ståplatser kvar i salen, som har cirka 1 500 sittplatser. Och efter att studenter från en mängd andra universitet börjat komma dit, ska det ha varit överfullt i lördags kväll.

Professorn framhåller också att hajp och manipulation, som han menar kan förekomma när människor själva försöker skapa väckelser, har lyst med sin frånvaro.

”Det finns ingen högljudd känslomässig glöd. Tvärtom har det hittills mestadels varit lugnt och fridfullt. Blandningen av hopp och glädje och frid är obeskrivligt stark och går verkligen nästan att ta på”, beskriver han.

Samfundet Sydstatsbaptisternas nyhetsbyrå Baptist Press konstaterar att lovsången och bönen i det pågående väckelsemötet på Asbury-universitetet också blandas med predikan och personliga vittnesbörd, och återger beskrivningar från olika ögonvittnen, som liknar professor McCalls.

Sydstatsbaptisternas missionsgruppsledare, Eric Allen, som själv åkte till Asbury med sin fru, vittnar om att de bara hade varit där och deltagit i sången i några minuter när de båda rördes till tårar på grund av att de upplevde att Guds närvaro var så påtaglig.

– En av de saker jag märkte var att det var spontanitet och ordning i det som hände. Det var inte en kvävande eller begränsande slags ordning, för det fanns också frihet för människor att vittna, sjunga och be, och friheten var aldrig vild eller utan ordning, säger Allen.

För tre år sedan uppmärksammade Asbury University att det gått 50 år sedan en väckelse bröt ut på universitetet i februari 1970, en väckelse som de beskriver sedan spred sig över USA.  

Blandningen av hopp och glädje och frid är obeskrivligt stark och går verkligen nästan att ta på.
En av de saker jag märkte var att det var spontanitet och ordning i det som hände.

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00