Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

USA:s utrikesminister besökte Sverige – diskuterade Nato

Ett svenskt Natomedlemskap bör bli verklighet redan till toppmötet i Vilnius i juli. Den bedömningen gör USA:s utrikesminister Antony Blinken, som besökte Luleå på tisdagen.

– Vi ser fram emot att den här processen avslutas de kommande veckorna och förväntar oss att det blir så, säger han.

Nyheter · Publicerad 19:00, 31 maj 2023

Blinken åkte egentligen på blixtbesök till Norrbotten för ett handelsmöte mellan EU och USA, men under eftermiddagen satt han med statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) för ett enskilt möte.

Ämnet var självklart – den svenska Natoansökan och hur man löser Turkiets och Ungerns tveksamhet till ett svenskt medlemskap.

– Turkiet har uttryckt vissa frågetecken kring ansökan, men Sverige har svarat på dessa. Vi kommer att fortsätta att arbeta för att Sverige ska vara anslutet när våra ledare samlas i Vilnius, sade Blinken i anslutning till pressträffen vid F21-flottiljen utanför Luleå på kvällen.

På en fråga från TT hur han bedömer oddsen att det faktiskt blir så svarade Blinken med ett leende att han inte vill sätta några odds, men han understryker att Sverige inte kommer att befinna sig i ett osäkert läge, oavsett hur det går de kommande veckorna.

– Vi kommer inte att tolerera någon form av aggression mot Sverige, oavsett dess status.

För svensk del ses mötet i Luleå som ett av många tillfällen att lyfta frågan med övriga Natoländer inför toppmötet där USA av naturliga skäl är en stor och viktig pusselbit.

Såväl Ulf Kristersson som Blinken berömde och lyfte upp försvarssamarbetet mellan de båda länderna som extremt viktigt.

– Jag är tacksam för och imponerad av USA:s engagemang. Det visar verkligen betydelsen av ett samarbete, säger Ulf Kristersson om USA:s roll i frågan.

Närmast väntar Natomötet i Oslo där Blinken och Billström ska närvara, däremot inte Turkiets utrikesminister.

En faktor som nämnts har varit att Turkiet vill få till en jätteaffär med USA kring stridsflygplanet F-16 som tillverkas av amerikanska försvarskoncernen Lockheed Martin och är värderad till motsvarande drygt 200 miljarder kronor.

Den amerikanske utrikesministern gjorde dock inte någon koppling mellan F16-stridsflygplanen och den svenska ansökan till försvarsalliansen.

– F16 och Sverige (som medlem i Nato) är två skilda saker, sade Blinken och lade till:

– Vi uppmanar både Turkiet och Ungern att ratificera anslutningen så snart som möjligt. Sverige är redo nu.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00