På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

USA:s högsta domstol: Fel att corona-stoppa gudstjänster

Den amerikanska delstaten New York får bakläxa av Högsta domstolen för de hårda coronarestriktioner som infördes gentemot religiösa samlingar i oktober. Bland de katoliker och ortodoxa judar som klagat beskrivs domen som en stor seger för religionsfriheten.

Nyheter · Publicerad 16:40, 27 nov 2020

Det var det romersk-katolska stiftet i stadsdelen Brooklyn i New York och en grupp ortodoxa synagogor som utmanade den demokratiska guvernören Andrew Cuomos verkställande order som begränsade fysisk närvaro i ”hus för tillbedjan” till 10 eller 25 personer, skriver den amerikanska tv-kanalen CNN

CNN:s analytiker Polo Sandoval påpekar att Högsta domstolens beslut visserligen inte kommer att leda till några omedelbara skillnader i praktiken på grund av det nuvarande smittspridningsläget i delstaten.

– Det blir ingen omedelbar effekt då kyrkorna och synagogorna som tog det här ända till Högsta domstolen faktiskt inte påverkas av restriktioner just nu. Det beror på att dessa nyligen lyftes på grund av vad staten beskriver som en förbättring vad gäller covid-statistiken i de delarna av Queens och Brooklyn, förklarar han. 

Samtidigt konstaterar analytikern att situationen kan förändras snabbt om antalet coronafall stiger och menar att det till stor del är det som rättsfallet har handlat om, samtidigt som det har handlat om huruvida restriktionerna strider mot den amerikanska religionsfriheten eller inte.

– De här inrättningarna för tillbedjan har hävdat att restriktionerna bröt mot deras religionsfrihet enligt konstitutionens första tillägg och de menade också att de på ett orättvist sätt ställdes inför hårdare restriktioner än väsentliga näringsverksamheter, utvecklar Sandoval.

Högsta domstolens beslut att ge de klagande rätt togs med minsta möjliga marginal, det vill säga fem domare mot fyra, vilket visar på den nytillträdda domaren Amy Coney Barretts inflytande. Hon sällade sig nämligen till de fem domare som nu röstade för att ge de klagande religiösa institutionerna rätt.

– Det ska bli intressant att se vad det här beslutet kommer att betyda för andra potentiella religiösa grupper runtom i landet som försöker fylla sina kyrkbänkar och potentiellt kan inleda rättsfall mot sina städer och delstater också, fortsätter CNN-analytikern. 

Glädjen över Högsta domstolens beslut bland katoliker och ortodoxa judar har inte låtit vänta på sig. Den kristna tv-kanalen CBN News citerar bland annat Luke Goodrich som jobbar för religionsfrihetsorganisationen Becket, som representerat ortodoxa judar i fallet.

– Detta är en enorm vinst för religionsfriheten. Alla delstatsstyren är nu medvetna om att de inte får någon frisedel om de behandlar gudstjänster sämre än sekulära näringsverksamheter. Varken konstitutionen eller Högsta domstolen kommer att sova sig igenom pandemin, säger Goodrich. 

Just det sätt som de tidigare restriktionerna i delstaten New York drabbade gudstjänstfirande på i jämförelse med näringsverksamheter är också något som domaren Neil Gorsuch uppenbarligen motiverades av i sitt beslut att stödja klagomålet gentemot restriktionerna. 

”Enligt guvernören kan det var osäkert att gå till kyrkan, men det är alltid okej att skaffa ytterligare en flaska vin eller att gå och handla en ny cykel”, kommenterade Gorsuch sin motivering, enligt CNN.

Detta är en enorm vinst för religionsfriheten.

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Många i Europa oroade över Astra Zeneca

Covid-19. Medier har skrivit om tveksamheten bland många till Astra Zenecas vaccin, på grund av den lilla men... lördag 8/5 20:00

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Skarp kritik mot att transperson kan få en OS-plats

Olympiskt. Den tidigare tyngdlyftaren Tracey Lambrechs riktar hård kritik mot att Laurel Hubbard, som ser ut... lördag 8/5 11:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier