Nyheter

USA:s aborttal minskar – nu vill Amnesty att FN agerar mot landet

Sedan den prejudicerande domen Roe mot Wade föll i USA har aborttalen gått ned i flera delstater och lagar som skyddar ofödda barn har antagits på många platser. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT & Vincent Yu/AP/TT
Amnesty, Human rights watch och nära 200 andra organisationer gått ut med ett krav att FN ska pressa USA att återigen införa mer liberala abortlagar. Foto: Silanoc/Wikipedia/CC BY-SA 4.0 (beskuren)

Prolife-rörelsen har nått många framgångar i USA de senaste åren och antalet aborter minskar i flera delstater. Nu kräver Amnesty och flera andra abortförespråkande grupper i ett utspel att FN ska straffa USA på världsscenen och pressa landet att göra det lättare att utföra aborter igen. Samtidigt vill man få frågan att handla om ”mänskliga rättigheter”.

Publicerad Uppdaterad

Sedan den prejudicerande domen Roe mot Wade föll i USA har aborttalen gått ned i flera delstater och lagar som skyddar ofödda barn har antagits på många platser. Efter bakslagen för prochoice-rörelsen tas därför initiativ för att byta arena i abortkampen.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS