Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

I mars 2016 dömdes Otto Warmbier till 15 års fängelse av Högsta domstolen i Pyongyang. Foto: AP, TT

USA-student död efter hemkomst från Nordkorea

Den amerikanske studenten Otto Warmbier dömdes till 15 års straffarbete efter att ha stulit en propagandaskylt från ett hotell i Nordkorea. En vecka efter hemkomsten till USA har 22-åringen avlidit, meddelar hans familj.

Nyheter · Publicerad 12:01, 22 jun 2017

"Den avskyvärda, tortyrliknande felbehandlingen som vår son fick av nordkoreanerna innebar att ingen annan utgång var möjlig än den sorgliga som vi har upplevt i dag", säger familjen i uttalandet efter att Otto Warmbier på måndagen avlidit på University of Cincinnati Medical Center i Ohio, USA.

Otto Warmbier flögs hem från Nordkorea den 13 juni. Han befann sig då i koma. Hans föräldrar berättade kort därpå för nyhetskanalen CNN att de en vecka tidigare fått veta att Warmbier legat i koma ända sedan i mars 2016.

Den förklaring som då gavs var att sonen drabbats av botulism efter att ha fått en sömntablett. Amerikanska läkare kunde dock inte se några tecken på botulism, men konstaterade att Warmbier hade omfattande hjärnskador.

– Det är en brutal regim. Dåliga saker har hänt, men vi fick honom i alla fall hem till hans föräldrar, säger USA:s president Donald Trump efter 22-åringens död.

I ett separat skriftligt uttalande skriver Trump att han och hans regering fördömer Nordkorea och kommer att arbeta för att förhindra att något liknande "drabbar oskyldiga människor" i händerna på en regim som inte respekterar lagar eller mänskliga rättigheter.

Utrikesminister Rex Tillerson säger att han håller Nordkorea ansvarigt för Warmbiers "orättfärdiga fångenskap" och kräver att de tre andra amerikaner som just nu är fängslade i Nordkorea släpps.

Warmbier dömdes till 15 års straffarbete efter att ha försökt stjäla ett nordkoreansk propaganda-anslag från ett hotell när han befann sig i landet på gruppresa i början av 2016. I mars 2016 visades den gråtande 22-åringen upp i tv av Nordkorea, där han erkände brottet och kallade det för "mitt livs värsta misstag" och bad om förlåtelse.

Nordkorea-experten John Nilsson Wright vid Chatham House i London ser diktaturens behandling av fallet Warmbier som "en avgörande missbedömning".

– Det kommer inte bara äventyra landets turisminkomster, utan kommer även att innebära ett massivt bakslag för alla möjligheter till hemliga förhandlingar eller halvofficiell dialog med Washington, säger han till sajten NK News.

Otto Warmbier

Otto Warmbier studerade på University of Virginia när han i januari 2016 greps på flygplatsen i Pyongyang, på väg hem efter en gruppresa i den slutna diktaturen Nordkorea.

Nordkoreanska myndigheter förklarade att de hade övervakningsbilder som visar hur Warmbier försöker stjäla en propagandaskylt på ett hotell. Filmen användes som bevis under Warmbiers timslånga rättegång. Han befanns skyldig till att ha begått en "fientlig handling" mot landet och dömdes i mars 2016 till 15 års straffarbete.

Nordkorea har sagt att Warmbier blev sjuk av botulism efter rättegången och hamnade i koma efter att ha tagit en sömntablett. Amerikanska läkare har dock inte hittat några bevis på aktiv botulism, en sällsynt sjukdom som orsakas av dålig mat eller ett smutsigt sår. Läkarna kunde konstatera att Warmbier hade omfattande hjärnskador och inte tycktes reagera på signaler från omgivningen.

På måndagen meddelade hans familj att han avlidit, 22 år gammal.

Källa: CNN, Reuters

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier