Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Efter att Donald Trump blivit president började landets justitiedepartement utreda Planned Parenthood och andra abortorganisationer för att se om de gjort sig skyldiga till fosterhandel. Foto: Susan Walsh / AP / TT

USA stoppar handel med aborterade foster

Trumpadministrationen säger upp kontraktet med ett företag som bedriver forskning på aborterade foster. Samtidigt ska USA:s hälsodepartement se över all forskning som involverar fostervävnad. ”Ofödda barn är inte handelsvaror som ska köpas och säljas”, skriver 85 kongressledamöter.

Nyheter · Publicerad 13:00, 11 okt 2018

Det var 2015 som hemligt inspelade videor visade att Planned Parenthood ägnade sig åt någon form av handel med kroppsdelar från aborterade foster. Videorna, som spelades in av ett prolife-nätverk, visade bland annat hur en företrädare för organisationen satt och pratade om vilka kroppsdelar som var lättast att få ut ”intakta” under aborten.

Ett annat videoklipp visade hur personalen på en av abortklinikerna stod och rensade ut olika kroppsdelar bland slamsorna av ett aborterat foster.

Planned Parenthood tillbakavisade uppgifterna om att de skulle tjäna pengar på försäljning av foster, och menade att kvinnorna frivilligt hade donerat sina foster till forskning. De prisuppgifter som diskuterades i videon gällde kostnader för frakt.

Förra året gick en före detta chef för Planned Parenthood ut och berättade att kliniken som hon hade arbetat på sålde aborterade foster för 200 dollar styck och kringgick lagen genom att hävda att priset gällde administration och frakt.

– Men det finns ingen extra administrationskostnad eller frakt, företaget hämtade delarna från vår lokal, sade hon i en intervju med Fox News.

Videoklippen från 2015 ledde till en debattstorm, och röster höjdes för att det statliga stödet till organisationer som Planned Parenthood skulle dras in.

USA:s hälso- och socialdepartement, som då leddes av Barack Obama, meddelade dock att forskningen på foster var så viktig att den behövde finnas kvar.

Det republikanska partiet tog däremot initiativ till en utredning, som ett år senare gjorde gällande att Planned Parenthood hade gjort sig skyldig till olaglig handel med fosterdelar. Och efter att Donald Trump blivit president år 2017, började landets justitiedepartement utreda Planned Parenthood och andra abortorganisationer för att se om de gjort sig skyldiga till fosterhandel.

Nu meddelar USA:s hälso- och socialdepartement att man säger upp ett kontrakt med Advanced Bioscience Resources Inc. eftersom man inte kunnat säkerställa att allt gått rätt till då företaget försett landets livsmedels- och läkemedelsmyndighet med fostervävnad.

Enligt Washington Post handlade kontraktet om att myndigheten betalat 16 000 dollar för att få fostervävnad som skulle planteras in i möss för forskning om immunförsvaret. Beslutet kan ha sin upprinnelse i att 85 kongressmedlemmar för ett par veckor sedan skickade ett brev till myndigheten och uttryckte oro över kontraktet.

”Ofödda barn är inte handelsvaror som ska köpas och säljas”, skrev de och uppmanade myndigheten att avbryta överenskommelsen med företaget. 

Samtidigt som departementet meddelade att man säger upp kontraktet, gav man också beskedet att man kommer påbörja en översyn av all forskning som involverar delar från döda foster. Detta för att säkerställa att forskningen sker i överensstämmelse med alla regler och att den är etiskt försvarbar.

I uttalandet från departementet framgår det dessutom att man kommer se över ifall det finns några andra sätt att bedriva forskningen på, än att använda sig av delar från foster.

Beskedet från departementet möter olika reaktioner.

Biomedicinska forskare ut­trycker oro och säger att foster­väv­nad har varit avgörande när det gäller att ta fram nya vaccin, utforska behandlingar för Parkinsons och förstå spridning av hiv, skriver Washington Post.

På andra håll är tongångarna positiva.  

”Trumpadministrationen har avslutat ett kontrakt med ett företag som samlat in fostervävnad från aborterade bebisar. Det här är ett stort steg i rätt riktning mot att helt och hållet stoppa statlig finansiering till stöd av sådana här groteska förehavanden”, skriver den republikanske representanthusledamoten Doug Lamborn på Twitter.

Även David Daleiden, verksam vid den organisation som låg bakom de omtalade videoklippen, uttrycker försiktig optimism.

”Hälso- och socialdepartement har tagit ett första litet steg för att stoppa epidemin av människohandel med små bebishjärtan, -lungor, -levrar och -hjärnor som tas från kliniker som utför sena aborter till regeringsstödda laboratorier, där det utförs skattefinansierade experiment”, skriver han i ett uttalande.

Det här är ett stort steg i rätt riktning mot att helt och hållet stoppa statlig finansiering till stöd av sådana här groteska förehavanden.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier