Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

USA-myndighet anklagas för censur i sociala medier

En myndighet i USA har, under Joe Biden, censurerat sociala medier-inlägg som bland annat rört coronapandemins ursprung och USA:s utlandsinsatser. Det uppges vara slutsatserna i en rapport som läckts till flera medier.

Myndigheten i fråga menar dock att det handlar om att ”säkra skydd för privatliv”.

Nyheter · Publicerad 07:00, 29 nov 2022

Den 24 juni i år upphävde USA:s högsta domstol den prejudicerande domen Roe mot Wade, som sedan 1973 garanterat tillgång till abort i samtliga amerikanska delstater. Flera amerikanska medier uppger att Department of Homeland Security (DHS) bara dagar efter upphävandet av Roe mot Wade började operera på sociala medier med lagvidriga arbetsmetoder.

Innehållet i en färsk rapport, som källor läckt, har spridit oro för att amerikanska myndigheter på så vis gör olaga intrång i yttrandefriheten, uppger Daily Mail.

– Det finns växande bevis för att myndigheter använder sociala medie-företag för att censurera åsikter, säger Jonathan Turley, professor i juridik vid George Washington University, enligt nättidningen The Intercept.

I rapporten hävdas det att DHS bedriver ett omfattande och nära samarbete med sociala medie-företag. Jätten Facebook uppges tillhandahålla en särskild portal där myndighetsutövare kan gå in och begära moderering av den sociala plattformens innehåll. Debattörer för yttrandefrihet fruktar att DHS gått från att bevaka utländska desinformationskampanjer till censur av olika åsikter.

Delstaten Missouris justitiekansler Eric Schmitt har gått i bräschen för att lämna in en stämningsansökan mot president Joe Bidens administration. I stämningen namnges flera myndigheter som sägs vara i ”maskopi” med sociala medie-företag, uppger The Intercept.

– Det är en självklarhet att regeringen inte kan göra indirekt vad den är förbjuden att göra direkt. Om regeringstjänstemän är inblandade i sådan här censur väcker det allvarliga frågor, kommenterar Jonathan Turley.

Advokater för presidentens administration har svarat domstolen genom att vidhålla att sociala medie-företag följt policyer för moderering av innehåll utifrån egen fri vilja, utan tvång från regeringens sida. DHS försvarar sig i en intervju på sajten Fox News med att myndighetsutövare har behörighet att utvärdera ”offentlig information”, att detta godkänts av justitieministern samt att syftet är att ”säkra skydd för privatliv samt medborgerliga rättigheter och friheter”.

Myndighetens arbete mot vad man kallar ”desinformation” uppges ha riktats mot flera områden. Coronapandemins ursprung, rasism, USA:s tillbakadragande från Afghanistan och USA:s stöd till Ukraina uppges vara några exempel.

Daily Mail säger sig, utan framgång, ha sökt kommentarer från såväl Facebooks moderbolag Meta, som Twitter och DHS. Den engelska tidningen citerar en annan publicering där Twitter uttalar att man ”inte samordnar med annan aktör när man beslutar om innehåll” samt ”självständigt utvärderar innehåll i linje med företagets regler”.

Det finns växande bevis för att myndigheter använder sociala medieföretag för att censurera åsikter.

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10