Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

USA kräver tydligare valresultat i Kongo

USA kräver ett tydliggörande när det gäller valresultatet i presidentvalet i Kongo-Kinshasa, och har valt att inte hittills erkänna den utropade segraren Félix Tshisekedi.

Nyheter · Publicerad 14:44, 11 jan 2019

I ett uttalande gratulerar USA i stället ”modiga” kongolesiska väljare som gick till valurnorna den 30 december, efter två års förseningar.

Enligt Kongo-Kinshasas valmyndighet vann Félix Tshisekedi med 38,57 procent av rösterna.

”Valkommissionen har offentliggjort preliminära resultat, men vi väntar på ett tydliggörande när det gäller frågor som har tagits upp angående rösträkningen. Vi uppmanar alla inblandade att hålla sig lugna under den fortsatta processen”, säger Robert Palladino vid USA:s utrikesdepartement, i ett uttalande.

Martin Fayulu fick näst flest röster, 34,8 procent enligt valmyndigheten. Han kallar myndighetens besked för en valkupp.

Enligt den katolska kyrkans mäktiga biskopskonferens i landet, som hade 40 000 observatörer på plats under valdagen, är det just Martin Fayulu som folket valt till ny president.

Om myndigheternas valresultat skulle visa sig stämma blir Félix Tshisekedi den förste demokratiskt valde ledaren i Kongo-Kinshasa sedan Patrice Lumumba, landets första premiärminister efter självständigheten från Belgien år 1960.

Landets nuvarande president Joseph Kabila har suttit vid makten i 18 år.

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...