Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

USA kräver tydligare valresultat i Kongo

USA kräver ett tydliggörande när det gäller valresultatet i presidentvalet i Kongo-Kinshasa, och har valt att inte hittills erkänna den utropade segraren Félix Tshisekedi.

Nyheter · Publicerad 14:44, 11 jan 2019

I ett uttalande gratulerar USA i stället ”modiga” kongolesiska väljare som gick till valurnorna den 30 december, efter två års förseningar.

Enligt Kongo-Kinshasas valmyndighet vann Félix Tshisekedi med 38,57 procent av rösterna.

”Valkommissionen har offentliggjort preliminära resultat, men vi väntar på ett tydliggörande när det gäller frågor som har tagits upp angående rösträkningen. Vi uppmanar alla inblandade att hålla sig lugna under den fortsatta processen”, säger Robert Palladino vid USA:s utrikesdepartement, i ett uttalande.

Martin Fayulu fick näst flest röster, 34,8 procent enligt valmyndigheten. Han kallar myndighetens besked för en valkupp.

Enligt den katolska kyrkans mäktiga biskopskonferens i landet, som hade 40 000 observatörer på plats under valdagen, är det just Martin Fayulu som folket valt till ny president.

Om myndigheternas valresultat skulle visa sig stämma blir Félix Tshisekedi den förste demokratiskt valde ledaren i Kongo-Kinshasa sedan Patrice Lumumba, landets första premiärminister efter självständigheten från Belgien år 1960.

Landets nuvarande president Joseph Kabila har suttit vid makten i 18 år.

Ockupationen som inte existerar

Israelkommentar Israelkommentar. Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. Men jag vill påstå att valet av terminologi säger minst lika mycket, om inte mer. Terminologi är...

Marcus Bloom, 40 år

Missionär. När evangelisten Marcus Bloom nu fyller 40 år firar han med en stor missionsfest. Hans passion är att predika för onådda folk och allt han önskar sig...

Paraskidåkaren Aaron Lindström litar på Gud

Radiosporten. Aaron Lindström är en av fyra paraidrottare som nominerats till Radiosportens pris Årets stjärnskott. Den 18-årige alpina skidåkaren vill inspirera...