Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

USA kräver tydligare valresultat i Kongo

USA kräver ett tydliggörande när det gäller valresultatet i presidentvalet i Kongo-Kinshasa, och har valt att inte hittills erkänna den utropade segraren Félix Tshisekedi.

Nyheter · Publicerad 14:44, 11 jan 2019

I ett uttalande gratulerar USA i stället ”modiga” kongolesiska väljare som gick till valurnorna den 30 december, efter två års förseningar.

Enligt Kongo-Kinshasas valmyndighet vann Félix Tshisekedi med 38,57 procent av rösterna.

”Valkommissionen har offentliggjort preliminära resultat, men vi väntar på ett tydliggörande när det gäller frågor som har tagits upp angående rösträkningen. Vi uppmanar alla inblandade att hålla sig lugna under den fortsatta processen”, säger Robert Palladino vid USA:s utrikesdepartement, i ett uttalande.

Martin Fayulu fick näst flest röster, 34,8 procent enligt valmyndigheten. Han kallar myndighetens besked för en valkupp.

Enligt den katolska kyrkans mäktiga biskopskonferens i landet, som hade 40 000 observatörer på plats under valdagen, är det just Martin Fayulu som folket valt till ny president.

Om myndigheternas valresultat skulle visa sig stämma blir Félix Tshisekedi den förste demokratiskt valde ledaren i Kongo-Kinshasa sedan Patrice Lumumba, landets första premiärminister efter självständigheten från Belgien år 1960.

Landets nuvarande president Joseph Kabila har suttit vid makten i 18 år.

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...