Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

USA: Flera brister i religionsfriheten i Sverige

USA:s nypublicerade rapport om religionsfriheten i världen 2019 ger både ris och ros till Sverige. Böneförbud på arbetsplats, antisemitism och svårigheter för konvertiter att få asyl är exempel på problem som lyfts fram.

Den kristne religionsfrihetsexperten Mats Tunehag ser en negativ trend och en allvarlig situation för religionsfriheten i Sverige.

Nyheter · Publicerad 15:38, 15 jun 2020

Mats Tunehag, som bland annat jobbade med det uppmärksammade religionsfrihetsrättsliga Åke Green-fallet 2004–2005 menar att USA är en viktig försvarare av religionsfriheten i världen. Han ser med allvar på utvecklingen för denna mänskliga rättighet i Sverige. 

– Visst finns det religionsfrihet, men religionsfriheten naggas i kanten. Jag pratar ofta om muslimers rätt till religionsfrihet, vilket måste inkludera muslimers rätt att lämna islam och det är inte en självklarhet i Sverige i dag, säger han till Världen idag.

USA:s rapport över religionsfriheten i Sverige under 2019 lyfter fram flera ekonomiska satsningar, såsom utbildningspengar för att stödja tolerans, pengar öronmärkta till säkerhetsinsatser hos trossamfunden, och mer pengar till polisens hatbrottsarbete. Mats Tunehag är dock inte imponerad. 

– Det är naivt att tro att man verkligen tar tag i problemen genom att kasta pengar hit och dit, säger han. 

Svenska händelser under 2019 som lyfts fram som problematiska i rapporten är till exempel Centerpartiets beslut att verka för ett förbud av omskärelse och Bromölla kommuns förbud mot bön under arbetstid. Rapporten tar även upp den stora andelen avslag för asylsökande som uppgett konvertering som asylskäl, samt tecknen på ett eskalerande problem med antisemitism.

Tunehag menar att ett grundläggande problem är att regeringen inte vågar se och medge sambanden mellan invandring från Mellanöstern och antisemitism och att det finns en brist på kunskap i Sverige vad gäller de faktiska konsekvenserna av att konvertera från islam. 

– Det finns ju ingen lag mot att byta religion, men det finns en praxis i svenska förorter att den som lämnar islam blir trakasserad eller till och med förföljd. Det här är inte bara ett problem om du blir utvisad till Afghanistan, säger han. 

Lagen om hets mot folkgrupp är också ett problem för både yttrandefriheten och religionsfriheten, menar Tunehag vidare. 

– Problemet är att denna paragraf är skriven så luddigt och att den används som om muslimer är en folkgrupp. Man måste få kritisera religion. Yttrandefriheten är ju grunden för det demokratiska samtalet och den demokratiska processen, säger Tunehag. 

Det är naivt att tro att man verkligen tar tag i problemen genom att kasta pengar hit och dit.

Om du frågar mig vill jag inte alls tillbaka till det gamla vanliga.

Ledarkrönika I mitten på mars, precis innan mycket stängdes ner i vårt samhälle, var jag och min fru och... torsdag 24/9 00:00

Aron Flams advokat: Handlar om yttrandefrihet

Upphovsrätt. Komikern Aron Flam och Beredskapsmuseet möttes under torsdagen i Stockholm tingsrätt för att göra... fredag 25/9 19:00

Coronakrisen drev Europas största bordell i konkurs

Tyskland. För att stoppa smittan förbjöds prostitution tillfälligt i hela Tyskland den 16 mars. Nu upphävs... fredag 25/9 16:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...