Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

USA får kritik för lista på amerikaner till talibaner

Amerikanska tjänstemän i Kabul ska enligt nyhetssajten Politico ha gett talibanerna en lista över amerikanska medborgare och allierade. Det har väckt en störtvåg av kritik mot Vita huset. President Joe Biden brottas nu med vikande stöd enligt nya opinionsmätningar.

Nyheter · Publicerad 21:00, 31 aug 2021

Syftet med den lista som Politico rapporterar om ska ha varit att informera talibanerna om vilka USA önskat att man skulle släppa igenom till flygplatsen för att evakueras.

Talibanerna ska dock enligt flera medier aktivt söka efter personer som har samarbetat med USA i syfte att avrätta dessa. Många republikaner och personer knutna till militären menar att listan nu förenklat för talibanerna, medan ansvariga hävdar att den tvärtom räddat livet på människor som man lyckats få ut ur Afghanistan.

– I princip har de skrivit ner alla de där afghanerna på en dödslista, säger en anonym försvarskälla till Politico.

– Det är bara skrämmande och chockerande och får dig att känna dig smutsig.

När president Joe Biden fick frågor om uppgifterna varken bekräftade eller dementerade han förekomsten av listan.

– Det har funnits tillfällen då vår militär har kontaktat sina militära motsvarigheter i talibanerna och till exempel sagt att den här bussen kommer med x antal personer på den, bestående av följande grupp människor. Vi vill att ni låter den bussen eller den gruppen passera.

Kritiken har den senaste tiden vuxit mot hur Biden hanterat situationen i Afghanistan efter tillbakadragandet av amerikansk militär och flera mätningar visar nu att färre än hälften av amerikanerna har förtroende för presidenten.

En majoritet svarar också att de anser att USA är på väg åt fel håll. På plussidan för Biden anser fortfarande många amerikaner enligt mätningar att han gör ett bra jobb när det gäller att bekämpa coronapandemin på hemmaplan.

Kristersson kallar samtliga partiledare till möte om våldet

Politik. Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets... onsdag 4/10 13:00

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00