Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Exakt hur coronaviruset fick spridning är oklart. På bilden ses forskare på ett laboratorium i Wuhan där man nu forskar om Corona. Foto: Cheng Min/AP/TT

USA: Coronaviruset kan ha spridits från labb i Kina

Vita huset utesluter inte att det nya coronaviruset kan ha spridits från ett laboratorium i Kina – något som tillbakavisas från kinesiskt håll. Australien delar USA:s uppfattning att både Kina och WHO undanhållit viktig information och vill ha en oberoende undersökning av virusets uppkomst och spridning över världen.

Nyheter · Publicerad 14:37, 20 apr 2020

President Donald Trumps regering har sagt att man inte utesluter att viruset kan ha spridits – av misstag – från ett laboratorium i Wuhan i Kina.

– Det [viruset] kunde ha stoppats i Kina innan det här började, men det gjorde det inte. Och nu lider hela världen på grund av det, sade Trump under söndagens presskonferens från Vita huset.

– Om det var ett misstag så är ett misstag ett misstag. Men om de medvetet var ansvariga – ja, jag menar att då är det säkert att det skulle bli konsekvenser, varnar han.

Kinesiska forskare har sagt att viruset troligen har överförts från djur till människor på en marknad för vilda djur.

Men bara det att det i Wuhan finns en anläggning med ett laboratorium utrustat för att hantera farliga virus, har gett upphov till andra teorier.

Förra veckan skrev Fox News att flera anonyma källor med stor insyn i händelseutvecklingen i Kina uppger att det är troligt att viruset spridits från ett laboratorium i Wuhan. Viruset ska, enligt källorna, inte vara ett biologiskt vapen, utan ett resultat av Kinas försöka att bli lika bra som USA, elller bättre, på att identifiera och belkämpa virus.

Uppgiftslämnarna menar att forskarna studerade coronaviruset, som ska ha kommit från en fladdermus, och att en av personerna som arbetade på labbet blev smittad och sedan smittade andra Wuhanbor.

I en intervju med statliga medier som publicerades i lördags sade dock Yuan Zhiming, chef för laboratoriet, att ”det är omöjligt att detta virus kommer från oss”.

Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian, som tidigare har påstått att den amerikanska militären kan ha fört viruset till Kina, har också avvisat amerikanska medieuppgifter om att viruset skulle komma från ett laboratorium i Kina och säger att det inte finns någon vetenskaplig grund.

Trump ifrågasätter även fortsatt antalet dödsfall som har rapporterats från Kina i samband med pandemin, även efter det att siffran har skrivits upp.

Zhao Lijian dementerar att landet skulle ha mörkat siffror efter virusutbrottet. Han medger dock att den snabba spridningen har bidragit till att siffrorna underskattats.

Samtidigt kräver Australien en oberoende undersökning av hur coronaviruset har kunnat sprida sig över världen, uppkomsten av viruset och om de kinesiska myndigheterna medvetet undanhöll uppgifter för omvärlden, rapporterar Sveriges Radio.

Det är inte bara Kinas roll som ska utredas, utan även WHO:s. Frågan är, enligt Australien, om WHO i början av utbrottet inte insåg allvaret utan litade för mycket på kinesiska uppgifter.

Australiens utrikesminister Marise Payne sade i en intervju med tv-kanalen ABC att landet delar USA:s uppfattning att både Kina och WHO har undanhållit resten av världen viktig information angående coronaviruset innan det spred sig.

Ytterligare rapportering om frågetecknen kring virusets ursprung kommer i morgondagens tidning.

Om det var ett misstag så är ett misstag ett misstag.

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Ärkebiskop Jackelén som talare vid Nyhemsveckan möter kritik

Pingst. Bland den kommande Nyhemsveckans talare, som annonserats på Facebook, står Svenska kyrkans... måndag 16/5 13:58

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

Sjukvård. En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier