Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Exakt hur coronaviruset fick spridning är oklart. På bilden ses forskare på ett laboratorium i Wuhan där man nu forskar om Corona. Foto: Cheng Min/AP/TT

USA: Coronaviruset kan ha spridits från labb i Kina

Vita huset utesluter inte att det nya coronaviruset kan ha spridits från ett laboratorium i Kina – något som tillbakavisas från kinesiskt håll. Australien delar USA:s uppfattning att både Kina och WHO undanhållit viktig information och vill ha en oberoende undersökning av virusets uppkomst och spridning över världen.

Nyheter · Publicerad 14:37, 20 apr 2020

President Donald Trumps regering har sagt att man inte utesluter att viruset kan ha spridits – av misstag – från ett laboratorium i Wuhan i Kina.

– Det [viruset] kunde ha stoppats i Kina innan det här började, men det gjorde det inte. Och nu lider hela världen på grund av det, sade Trump under söndagens presskonferens från Vita huset.

– Om det var ett misstag så är ett misstag ett misstag. Men om de medvetet var ansvariga – ja, jag menar att då är det säkert att det skulle bli konsekvenser, varnar han.

Kinesiska forskare har sagt att viruset troligen har överförts från djur till människor på en marknad för vilda djur.

Men bara det att det i Wuhan finns en anläggning med ett laboratorium utrustat för att hantera farliga virus, har gett upphov till andra teorier.

Förra veckan skrev Fox News att flera anonyma källor med stor insyn i händelseutvecklingen i Kina uppger att det är troligt att viruset spridits från ett laboratorium i Wuhan. Viruset ska, enligt källorna, inte vara ett biologiskt vapen, utan ett resultat av Kinas försöka att bli lika bra som USA, elller bättre, på att identifiera och belkämpa virus.

Uppgiftslämnarna menar att forskarna studerade coronaviruset, som ska ha kommit från en fladdermus, och att en av personerna som arbetade på labbet blev smittad och sedan smittade andra Wuhanbor.

I en intervju med statliga medier som publicerades i lördags sade dock Yuan Zhiming, chef för laboratoriet, att ”det är omöjligt att detta virus kommer från oss”.

Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian, som tidigare har påstått att den amerikanska militären kan ha fört viruset till Kina, har också avvisat amerikanska medieuppgifter om att viruset skulle komma från ett laboratorium i Kina och säger att det inte finns någon vetenskaplig grund.

Trump ifrågasätter även fortsatt antalet dödsfall som har rapporterats från Kina i samband med pandemin, även efter det att siffran har skrivits upp.

Zhao Lijian dementerar att landet skulle ha mörkat siffror efter virusutbrottet. Han medger dock att den snabba spridningen har bidragit till att siffrorna underskattats.

Samtidigt kräver Australien en oberoende undersökning av hur coronaviruset har kunnat sprida sig över världen, uppkomsten av viruset och om de kinesiska myndigheterna medvetet undanhöll uppgifter för omvärlden, rapporterar Sveriges Radio.

Det är inte bara Kinas roll som ska utredas, utan även WHO:s. Frågan är, enligt Australien, om WHO i början av utbrottet inte insåg allvaret utan litade för mycket på kinesiska uppgifter.

Australiens utrikesminister Marise Payne sade i en intervju med tv-kanalen ABC att landet delar USA:s uppfattning att både Kina och WHO har undanhållit resten av världen viktig information angående coronaviruset innan det spred sig.

Ytterligare rapportering om frågetecknen kring virusets ursprung kommer i morgondagens tidning.

Om det var ett misstag så är ett misstag ett misstag.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10