– Avhållsamhet är det bästa preventivmedlet. Men dagens ungdomar har sex, och då måste vi kunna tala med dem om det, sa Anna Birgersson-Dahlberg, redaktionschef på UR och ansvarig för det undervisningsmaterial som tagits fram i samarbete med Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) och som gått ut till landets alla skolor.
Här ingår en film som även ligger ute på nätet, men även frågor och svar om allt från könens utseende till oral- och analsexsteknik. Alldeles för avancerat och en uppmuntran till en för tidig sexdebut, menar kritiker. Saklig baskunskap om kropp och sexualitet med betoning på det egna valet, hävdar UR.
Synpunkterna bröts mot varandra under ett frukostseminarium i Stockholm, arrangerat av Svenska evangeliska alliansen, SEA, och Credoakademin.
– Det finns olika uppfattningar om hur man i Sverige i dag ser på kärlek och sex, eller på äktenskap och sex, men det här materialet utgår från ett visst perspektiv, sa Stefan Gustavsson, generalsekreterare för SEA.
Han menade att Utbildningsradion därmed agerar i strid mot läroplanen, som kräver att skolan ska vara öppen för olika uppfattningar.
– Läroplanen säger att föräldrarna ska känna förtroende för att deras barn inte ska bli ensidigt påverkade i skolan. Men de som tycker att sex hör till monogama äktenskap, med vilket förtroende skickar de nu sina barn till skolan? frågade han, och tillade att samarbetet med RFSU troligen var orsaken till likriktningen.
– Men RFSU är faktiskt en lobbyorgansation, även om den bland allmänheten har fått status av myndighet. Det tycker jag är väldigt olyckligt.
Enligt Anna Birgersson-Dahlberg svarar filmens och det övriga materialets innehåll mot ämneskraven och bygger på frågor som ungdomar själva har haft. Dessutom har det provats på referensgrupper av lärare och elever.
– Filmen ska ge baskunskap, så etik tas inte upp. Den ger ingen helhetsbild, utan meningen är att läraren ska använda den som underlag för en vidare diskussion i klassrummet. Jag har själv varit med om att det sker, sa hon.
Marie Nylén från den kristna organisationen Levande familjer berättade att många upprörda föräldrar hört av sig om UR:s
material, och ifrågasatte även den positiva reaktionen bland elever som sett filmen.
– Det krävs mycket mod för att en trettonåring ska stå upp för en annan åsikt än majoriteten. Det här är inte demokrati, utan toppstyrt.
Kritisk var även Rouby Hanna, som studerar på Credoakademins bibelskola. Hon menade att producenterna ignorerat den stora grupp invandrare i Sverige som står mycket långt från en liberal sexualmoral.
– Jag bor i Södertälje, där föräldrarna anser att ungdomarna ska vänta med att ha sex tills de gift sig, och som dessutom lever i en stark hederskultur. När de får veta att skolan introducerat ett sånt här material kan det utlösa våldsamma krockar inom familjerna, sa hon till Världen idag.
Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se