På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Arkivbild från tidigare i år när en liknande marinövning pågick i Hormuzsundet. Sundet är en kritisk genomfart för en tredjedel av världens oljetransporter till sjöss. Foto: Scanpix

Upptrappning i Persiska viken

JERUSALEM Den israeliske premiärministern tar än en gång till orda för att stoppa Irans framställninga av atomvapen. Samtidigt sänder USA och Storbritannien krigsfartyg till Persiska viken. Iran lovar att angripa flottan om Israel bombar landet.

Nyheter · Publicerad 08:30, 19 sep 2012

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hävdade på söndagen att sanktioner för att sätta käppar i hjulet på Irans kärnfysiska program inte kommer att fungera, eftersom Teheran styrs av ett fanatiskt ledarskap. I en intervju med NBC News säger Netanyahu att han är oenig med dem som hävdar att det att starta krig mot Iran skulle vara värre än om landet får atomvapen.

– Iran styrs av ett ledarskap med en otrolig fanatism. Vill ni att dessa fanatiker ska få atomvapen? sa Netanyahu. Han tillade att Iran är kababla att framställa en atombomb inom sex-sju månader. Med USA i tankarna underströk Netanyahu:
– Ni måste sätta en röd linje, innan det är för sent.

Toppchefen för Irans revolutionsgarde, general Mohammad Ali Jafari, svarar på detta genom att säga att "ingenting kommer vara kvar" av Israel om de går till bombangrepp mot Irans kärnfysiska program.

En armada av brittiska och amerikanska krigsfartyg stävar in i Persiska viken. Det sker troligtvis på grund av Israels hot om att bomba Irans kärnprogram. En rad krigsfartyg, hangarskepp, minsvepare och ubåtar från 25 nationer är i färd med en marinövning i Hormuzsundet, en våldsam styrkedemonstration gentemot Iran.
Tre hangarskepp följs av minst tolv krigsfartyg med raketer, fregatter, jagare och landstigningsfartyg med tusentals amerikanska soldater från marinens specialstyrkor. Storbritannien står för fyra minsvepare, ett stort hjälpfartyg, övervakningsfartyg och en helt ny jagare. Styrkor från bland annat USA, Storbritannien, Frankrike, Saudiarabien och Förenade arabemiraten deltar i övningen.

Det värsta som skulle kunna hända är att Hormuzsundet blockeras. Dagligen passerar skepp med runt 18 miljarder fat olja genom sundet och det utgör 35 procent av världens oljelast på tankfartyg. En blockad, där Iran kan tänkas bomba oljetankers som en reaktion på ett israeliskt angrepp mot de iranska atomanläggningarna, skulle få katastrofala följder för den ekonomiska situationen i Europa, USA och Japan, som alla är väldigt beroende av olje- och gasförsörjningen från Persiska viken.

General Mohammad Ali Jafari tror inte att Israel kommer att våga angripa Iran.
– Sannolikheten för att Israel ska ingripa är mycket liten, sade Jafari på söndagen.
Han hävdade att de sista händelserna i Mellanöstern har skrämt Israel.
– Den enda möjligheten de har nu är att försöka skrämma Iran. Många israeliska experter är emot ett angrepp och vi tror att sannolikheten för ett angrepp är liten, lade han till.
Han trodde inte heller att Israel kommer klara av att överbevisa USA om att bomba Iran.


LÄS MER
Hotell stäms – tar emot Irans president

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier