”När en församling ägnar nästan en vecka åt att be för en död flickas återuppståndelse, då är det ett tecken på att balansen rubbats.”
Så skriver Joakim Hagerius på tidningen Dagens ledarsida, där han menar att det finns ”varningstecken” kring församlingen,som också har stort inflytande över svensk frikyrklighet. Bland annat reser många unga till Bethel för att gå på bibelskola.
Ledarartikeln har fått bland andra pingstledaren Daniel Alm att reagera. I ett Facebookinlägg skriver Alm att timingen för utspelet, under samma vecka som Knutbyrättegången, ”visar att man distanserar sig från den pingstkarismatiska rörelsen genom att vilja visa sig duktig och granskande”.
Han skriver att det finns element som också han tvekar inför när det gäller Bethel, men menar att det finns mycket mer än det som kan kritiseras.
”Det finns en församling och en rörelse runt Bethel som också burit mycket god frukt.”
Även kristna aktivisten och författaren Micael Grenholm tar uppståndelsebönen i försvar. Han understryker att han inte är okritisk till teologin i Bethel och att bön alltid ska respektera de inblandande parternas vilja och önskan, vilket skett i detta fall.
”Men en sak kan jag säga med säkerhet: att be för att ett litet barn ska uppväckas från döden är inget konstigt eller obibliskt, det är inte att gå för långt på något sätt.”
Han menar att för de flesta kristna i världen är bön om uppståndelse inget konstigt, och citerar Jesu befallning i Matteus tionde kapitel:
”Bota sjuka, uppväck döda, gör spetälska rena och driv ut onda andar.”
Enligt Bethel är familjen, trots att flickan inte uppstått, tacksam för bönerna och det massiva stödet. Församlingen konstaterar på Facebook att genombrottet de bad om inte skedde.
– När ett mirakel sker ger vi Gud äran för det. Om det inte sker så beskyller vi inte Gud, utan vi ger honom ändå äran. Våra erfarenheter, svåra eller inte, förändrar inte den han är, har församlingens pastor Bill Johnson sagt i ett videoklipp.