Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

När Israels Sverigeambassadör Benny Dagan talade på Livets ord förespråkade han en tvåstatslösning, villkorad av att den framtida palestinska staten erkänner Israel. Foto: Rickard Eriksson

Uppskattat återbesök för Israelambassadör

På Europakonferensens Israeldag var ambassadören Benny Dagan inbjuden talare och Ulf Ekman konstaterade att ämnet för kvällen var solidaritet, inte att landet skulle vara felfritt.

Nyheter · Publicerad 09:45, 29 jul 2011

Som traditionen på Livets ords sommarkonferens bjuder, var onsdagen präglad av temat Israel. Det märktes inte minst på lovsången som gick i Mellanösterninspirerade rytmer, och den stora Davidsstjärna som dagen till ära satts upp på murväggen i gudstjänstlokalen. En vägg som för övrigt är specialkonstruerad för Livets ord och beställd från just Israel.

Till kvällen hade Israels Sverigeambassadör Benny Dagan bjudits in som talare, och han började sitt 45 minuter långa tal med att uttrycka sin medkänsla med det norska folket efter förra veckans terrorattentat.
– Jag vet att det finns många norrmän här, vi står tillsammans med er i denna svåra och smärtsamma tid, sa han.

Resten av sitt tal ägnade han bland annat åt att presentera vad han menade var en väg till fred i den ständiga konflikten
i Mellanöstern, och att ge statistik över israeliska framgångar på olika områden.
Benny Dagan förespråkade en tvåstatslösning, villkorad av att även den framtida palestinska staten erkänner Israel.
– Premiärminister Netanyahu har klart och tydligt sagt att vi kommer att acceptera en palestinsk stat, men de palestinska ledarna har inte gjort något motsvarande. De säger inte till sitt folk att acceptera en judisk stat. Utan ett sådant erkännande, är det oklart om det palestinska arbetet för en självständig stat är en del av ett framtida mål att inta hela Israel eller inte, sa ambassadören.
Han menade att palestinierna försöker ropa ut en självständig stat utan att först ha suttit i ordentliga förhandlingar med Israel, vilket han jämförde med att försöka bygga en skorsten utan att först ha lagt husets grund.
– Vi söker en fred där också det palestinska folket ska ha en egen stat, bredvid den judiska staten, men inte i stället för den, sa han.
Ambassadören argumenterade också för Israels rätt till svarsaktioner för de raketer som regnar in över landet.
– Hamas och Hizbollah har skjutit in 12 000 raketer sedan vi drog oss tillbaka från Gaza och Libanon. Man behöver inte vara raketexpert för att förstå, att vårt land har rätt att försvara sig när vår civilbefolkning erfar detta varje dag, sa han.

Även Ulf Ekman höll ett tal där han slog fast att ämnet för kvällen var solidaritet och inte att Israel skulle vara felfritt.
– Vi tror inte att israelerna aldrig begår några fel och misstag, men vi har ingen moralisk rättighet att sitta på våra höga hästar och ha en standard för Israel och en helt annan för andra länder. Det är bara hyckleri, sa han.
När Benny Dagan besökte Livets ord förra gången, i samband med en minneskväll för Förintelsens offer, störde anti-israeliska grupper arrangemanget med slagord och protestrop. Den här gången gick allt lugnt till. De två poliser som stod utanför kyrksalen konstaterade för Världen idag att "det verkar vara en trevlig tillställning och de flesta är väldigt glada och nöjda här".

Regeringen ger uppdrag om ny svensk folkräkning

Samhälle. För första gången på flera decennier ska en ny svensk folkräkning genomföras. – Vi har tappat... fredag 31/3 18:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

S-förbund i Instagram-inlägg: Förbjud koranbränningar

Politik. Det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet uppmanar till förbud mot koranbränningar.... fredag 31/3 15:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00