Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Uppsägning på Bjärka väcker starka känslor

Avtalet för den ekumeniska kommuniteten på Bjärka-Säby har sagts upp av slottets ägare, Pingstkyrkan Linköping. Församlingen vill att verksamheten ska kopplas tydligare till pentekostal tradition. Beskedet beklagas av kommuniteten.

Nyheter · Publicerad 08:00, 12 mar 2021

Diskussionen går flera år bakåt i tiden och handlar bland annat om i vilken utsträckning pingstförsamlingen ska härbärgera verksamhet på Bjärka-Säby som präglas av annan teologi och liturgi än den inom pingströrelsen.

Den ekumeniska kommuniteten, där bland andra Peter Halldorf haft stort inflytande, fick nyligen ett brev från församlingsledningen i Pingstkyrkan i Linköping där avtalet med kommuniteten sägs upp, något som tidningen Dagen först rapporterade om. 

– Det började glida längre och längre bort från församlingen och blev till slut till två världar i fråga om spiritualitet, liturgi, ordning och beslut. Sedan bildades kommuniteten som i praktiken kom att ta över ansvaret för livet på slottet alltmer, säger Marcus Sönnerbrandt, föreståndare och pastor i Pingstkyrkan Linköping, till tidningen.

Han betonar att man inte tar avstånd från kommuniteten. Däremot innebär pingstförsamlingens beslut att de tar över ansvaret för det ordinarie gudstjänstlivet på Bjärka. Samtidigt ska kommuniteten kunna hyra in sig och man ska fortsatt kunna ha samlingar utifrån andra ordningar.

– Vi stänger inte dörren för kommuniteten, vi stänger inte dörren för deras gudstjänster eller retreater.

Förändringen kommer att äga rum någon gång under sommaren i år, men exakt på vilket sätt det kommer att se ut praktiskt återstår att se. 

När den ekumeniska kommuniteten 2012 fick ansvar för delar av gudstjänstlivet på slottet ledde det till turbulens i pingstförsamlingen, och några medlemmar valde att lämna med hänvisning till att man kände sig främmande inför den spiritualitet och teologi som präglade kommuniteten.

I ett svarsbrev från Jonas Everborn, föreståndare för ekumeniska kommuniteten, uttrycks sorg över det senaste beskedet och han efterfrågar förnyad dialog om konsekvenserna av församlingens beslut. Här framhålls den betydelse det dagliga gudstjänstlivet har, också för personer inom pingst, och att öppenheten för olika traditioner berikar livet och tron enligt många.

Tidebönerna och söndagens mässa är enligt Everborn ryggraden i allt kommuniteten gör på Nya slottet och han skriver att det smärtar att det är ansvaret för dessa man ser ut att bli fråntagna.

”Nu är vi osäkra på hur församlingen vill att vår framtida relation ska se ut? Kan ni se oss som en gåva, om än av oväntat slag?”

Bland dem som uttrycker förståelse för pingstförsamlingens beslut finns Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS, som tidigare uttryckt viss oro över att kommuniteten rört sig bort från pingströrelsens praxis, skriver Dagen. 

– Det här är inget fjärmande från ekumeniken, ingen isolering. Pingst i Linköping är en av vår rörelses absolut mest ekumeniskt orienterade församlingar, och det kommer de att fortsätta vara, säger han till tidningen.

I sociala medier möter beskedet starka reaktioner. Medan vissa kristna profiler välkomnar beskedet finns det andra som är kritiska.

Bjärka-Säby

Nya slottet på Bjärka-Säby ägs av Pingstkyrkan Linköping, som övertog slottet som en donation från godsägarfamiljen Ekman 1980.

Verksamheten på slottet har drivits av en ekumenisk kommunitet, där bland andra Peter Halldorf haft stort inflytande.

Nya slottet har varit öppet året runt för retreater, studier och samtal. I lokalerna har det även hållits seminarier och konferenser med varierande inriktning.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier